Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи тур на парламентарните избори във Франция

| обновено на 11.06.17 в 11:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция днес се провежда първият тур на парламентарните избори. Вотът е първият политически тест за партията на новоизбрания президент Еманюел Макрон, който се нуждае от широко парламентарно мнозинство.

Рекорден брой, 7882 кандидати за бъдещия френски парламент очакват решението на избирателите. Депутатският състав очевидно ще бъде силно подмладен: близо 1/3 от досегашните народни представители се оттеглят, а листите изобилстват с нови лица, много от които начинаещи в политиката. За първи път жените кандидати са над 40% - двойно повече от тези на последните избори преди 5 г. Така е най-вече в "Република, напред!" - новата партия на президента Еманюел Макрон. Според предварителните проучвания тя има силни шансове за пълно мнозинство, което би дало зелена светлина на президентската програма.

Изборите са тежък тест за традиционните партии вляво и дясно. След поражението им в президентската надпревара те са объркани в стратегията за подкрепа или опозиция на президентската линия. Крайнолевите и крайнодесните сили се стремят да постигнат по-широко присъствие в парламента.

Кандидатите, събрали над 12,5%, ще се явят на втория тур идната неделя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!