Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овощари от Сливенско настояват за връщане на старите цени за напояване на насажденията им

Стопаните от селата от т.нар „Долина на прасковите“ в Сливенско се обявяват против новите цени за поливане  предложени от „Напоителни системи“ клон „Средна Тунджа“. Това обяви кметът на сливенското село Злати войвода Стоян Тенев. В писма до министър-председателя  Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и националния омбудсман Мая Манолова  те настояват за връщане на старите цени или ще последват протестни действия. 

Овощарите от Сливенско са възмутени от това, че за всяка една поливка трябва да плащат предварително, а към новообразуваните цени има такса от 10 лева за първа поливка и 2,80 лева за всяка следваща. Според кТенев  това са 4-5 поливки, което вкарва стопаните в разходи, преди да са реализирали продукцията си на пазара.

Нашите искания, съответно, са да се върне старият начин на заплащане - да се запази схемата със заплащане на сезон; Да се промени и напоителната норма за капково напояване, тъй-като в момента тя е приравнена почти до гравитачното; Да се регламентират напоителни норми за новосъздадени трайни насаждения.

Директорът на „Напоителни системи“ Сливен Пламен Иванов, обяви че е запознал ръководството на дружеството в София със създадената ситуация и исканията на селскостопанските производители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!