Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров поиска имунитета на двама депутати

Манол Генов и Димитър Гамишев сами ще се откажат от имунитетите си

| обновено на 20.06.17 в 15:31
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание две искания за снемане на имунитета на двама народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинител номер 1 е поискал имунитета на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев и на депутата от БСП Манол Генов.

За Гамишев става дума за неприключило дело в Благоевградския окръжен съд във връзка с извършено от него пътнотранспортно произшествие, при което с превишена скорост, по непредпазливост е прегазил пешеходец.

При Манол Генов обвиненията са две. Едното е свързано с купуването на гласове, а другото с интервенция върху архитекта на Асеновград да допусне строителство в забранена защитена зона, като срещу това Генов му е обещал да му съдейства за увеличаване на заплатата.

Обвинението за купуването на гласове е от изборите на 26 март тази година. Намерени са пет списъка, разпитани са свидетели, които разказват, че от името на Манол Генов са били купувани гласове, като цената на всеки глас е била между 20-25 лева. Манол Генов е вторият депутат, след Илия Илиев, който се разследва за изборно предстъпление, припомни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Г-н Манол Генов, заедно със своя съучастник Николай Христев, са организирали купуването на гласове. По-активен е бил в организирането на действията бизнесменът Христев. Парите ги е осигурявал тогавашният кандидат и настоящ народен представител Манол Генов. Разплащането се е осъществявало основно в заведение, стопанисвано от бизнесмена Христев в Асеновград.


Народният представител от ГЕРБ Димитър Гамишев доброволно ще се откаже от имунитета си, съобщиха от пресцентъра на партията. От там уточняват, че утре Гамишев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет.

По-рано пред "Хоризонт" и Манол Генов от "БСП за България" заяви, че сам се отказва от него, за да може коректно да бъде извършена проверка по обвинението за купуване на гласове по време на избори и извършване на незаконна строителна дейност. Генов каза още, че от изтекла информация след проверка на прокуратурата и ДАНС в Община Асеновград е имал подозрения, че ще се появят претенции към него.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!