Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната се нормализира след проливните дъждове

За цялата страна вече е в сила зелен код

| обновено на 04.07.17 в 12:17
Снимка: Петя Генова

Обстановката в страната се нормализира след вчерашните обилни валежи и градушки. Над 400 са сигналите, подадени до момента в пожарната заради дъждовете и градушките през изминалите два дни, обобщава Валентин Кръстев от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Най-тежка беше обстановката на територията на област София, област Плевен. По-лека беше ситуацията на територията на областите Бургас, Варна и Търговище. Обстановката постепенно се нормализира. Колегите продължават да извършват своята дейност на територията на община Самоков, на територията на област Плевен, както и в районите на областите Бургас, Варна и Търговище.

Обстановката в Самоков вече е спокойна, ще се оценяват щетите след бедствието, заяви кметът на общината Владимир Георгиев. Три четвърти от града са засегнати след обилните валежи. Бедственото положение остава към този момент, днес ще се решава дали то да бъде продължено, допълни той:

Как да са хората? Природно бедствие. Всеки по собствен начин го изживява, още повече, че се касае за неговата къща, за неговото имущество. Имаше такива ситуации, в които трябваше да реагираме, но като цяло най-важното е, че няма никакви жертви. В момента е спокойно. Да се надяваме, че пак и днес, тъй като все още е облачно в града, да се надяваме, че и днес няма да има валежи.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза:

Всеки да направи необходимото за да си застрахова жилището. Това не е ангажимент само на държавата. Държавата, видяхте, направи превенция, съобщи на всички, така беше с всички областни управители.

Радев отчете, че създаденият механизъм по координация е дал добри резултати, като кметовете са имали изпреварваща информация за очакваните валежи.

Успокоява се ситуацията и в Плевенско, съобщиха от дежурния екип в Общината. Пътят Плевен – Ловеч е отворен за движение. 

Комисия започва да оглежда и оценява щетите в града. Близо 100 са подадените сигнали в пожарната за отводняване. Три часа продължи акцията по източване на наводненият Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Нанесени са щети на читалище "Съгласие", на църквата "Свети Николай", където, за радост, няма унищожени икони. Кметът Георг Спартански обяви частично бедствено положение заради опасност от преливане на язовир "Николаево". Очаква се в  близките часове то да бъде отменено.

 В Левски специална комисия започва описването на щетите след падналата градушка. Там близо 80 процента от къщите са засегнати, допълва кметът на града Любка Александрова:

Наистина има огромни поражения. За съжаление частни обекти, на които сме разчитали на това да носят работни места на гражданите, са напълно съсипани. Говоря за оранжерия, която е 120 декара, съсипана като конструкция, съсипана като продукция. Започва обиколката по всички частни имоти, за които сме сигнализирани, че има сериозни щети, за да можем да придвижим максимално бързо документацията на гражданите към Комисията по бедствия и аварии.

Пристанище Варна-запад е отворено за натоварени кораби, в останалите райони на порта има временни ограничения, летището работи нормално.

В село Константиново електрозахранването, прекъснато снощи заради бурята, е възстановено. Кметът на селото Мариана Полихронова съобщи, че и днес продължава почистването на клони, паднали върху електропроводите, а също и възстановяването на някои от тях, които са скъсани от вятъра. 

Слушатели на Националното радио споделиха, че отново по време на бурята се е напълнил с вода подлезът "Шипка", както и този под Фестивалния и конгресен център.

В Шуменска област 5 села продължават да са без електрозахранване вследствие на аварии от падналия проливен дъжд, съобщиха от областната управа.

Тази сутрин ток нямат село Струйно в община Шумен, Тръница в община Нови пазар и селата в Деница, Боян и Капитан Петко в община Венец, където от силния вятър са паднали два стълба. На отделни улици в населените места има частични прекъсвания на захранването поради скъсани проводници. Снощи без ток са били 11 населени места в общините Шумен, Нови пазар, Венец и Каспичан, продължава работата за пълното възстановяване. По информация на дежурните в общините, няма данни за сериозни поражения върху инфраструктурата. Имало е информация за наводнени мазета и запушени шахти, но дежурните екипи са реагирали своевременно. 

През нощта нивото на река Врана в Община Велики Преслав се е покачило с около метър и се наблюдава от общински служители.

Според последната информация от метеоролозите за цялата страна вече е в сила зелен код. Това означава, че за разлика от вчера днес не се очакват опасни явления.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!