Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Донкин: Националният театър трябва да се превърне в кауза

Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова, БНР

Националният театър е отговорност, той трябва да се превърне в кауза, заяви директорът на Народния театър Мариус Донкин, след като представи акцентите в програмата за следващия сезон. По думите му всеки, който желае да работи в театъра, се превръща в някакъв пример, а хората имат нужда от подобен пример. Той е категоричен, че през тази първа година, в която е бил начело на националния ни театър, са постигнати "добри като качество и обем неща".
В момента за предстоящия сезон се репетират три пиеси, отбеляза Донкин и уточни, че едната е на Сцената на четвъртия етаж - "Цветът на дълбоките води" на Оля Стоянова, постановка на Бойка Велкова с премиера в средата на октомври. Същия месец, но в края, на Голяма сцена ще бъде премиерата на "Калигула" с режисьор Диана Добрева. Месец по-рано - на 26, 27 и 28 е премиерата на "Чудаци" на Горки, режисьор - Красимир Спасов, а мястото - Камерната сцена на театъра.

След излизането на трите спектакъла започват репетиции за следващите премиери, съответно Бина Харалампиева на Камерната сцена ще постави "Лисичета" от Лилиан Хелман, а на Голямата сцена ще работи живеещият във Франция Галин Стоев.

Усилията на екипа са съсредоточени в подготовката и на репертоара за двете юбилейни за патрона на театъра години - 2020 и 2021 г., когато се навършват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на Иван Вазов, изтъкна Донкин. Част от честването ще е участие със специални постановки на трупите от Форума на балканските национални театри, на който София ще е домакин през 2020 г. Тази година - на 1 и 2 октомври, директорите на театрите ще подпишат тук споразумение за учредяване на асоциация, която ще организира форума, в който ще участва и Националният театър на Унгария.
 
Вече е започнал и голям ремонт в Народния театър, съобщи неговият директор и благодари на Министерството на финансите за отпуснатите средства. Основен ремонт ще има на Камерната сцена, част от Голямата сцена, на местата за зрителите в двете зали, на електрическата инсталация и хидравликата. Ще бъдат обновени ВИП-ложите, както и златните орнаменти в сградата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!