Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

8-метров паметник на хан Тервел ще бъде изграден на мястото на Стария съвет

Багерът влезе в Стария съвет на Стара Загора

Започна разрушаването на сградата на Стария съвет в центъра на Стара Загора. След неколкодневно обезопасяване на района и реорганизация на движението по бул. „Руски“ днес по обед багерът на фирмата изпълнител влезе на обекта. Работата трябва да приключи до 20 дни.

Централното място, на което се намира той, големият човекопоток, близкото положение на парка, в който играят деца и големият трафик по улиците „Руски“ и „Княз Борис Първи“, както и наличието в съседство на жилищни сгради, изискват внимателна и прецизна работа, каза минути след като багерът започна работа техническият ръководител на обекта инж. Методи Губеров.

Той определи сградата на Стария съвет като трудна и тежка за разрушаване. „В момента машината разцепва сградата на две. Ще се изгради естакада и багерът ще се изкатери на височина, която ще позволява да стигне до върха. След това ще започне да събаря вляво и вдясно. Целта е всичко да се срутва вътре, а не навън“,  обясни инж. Губеров.

Още преди пет години ръководството на община Стара Загора заяви своето намерение да ликвидира станалата опасна сграда, а на нейно място да бъде реализиран проект за продължение на парк „Пети октомври“. Всички институции, които се намираха там, бяха пребазирани. По решение на Общинския съвет на това място ще бъде въздигнат и паметник на хан Тервел. Проектът на осемметровата скулптурата е готов. Финансира се с дарителски средства, а негов автор е великотърновският скулптор Борис Борисов.


Още от категорията

Днес е Еньовден

Днес е Еньовден. Според народните вярвания различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила на днешния ден.  Еньовден е  български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на..

публикувано на 24.06.21 в 05:48

Пожар горя в автомивка в квартал "Три чучура-Север"

Пожар горя тази вечер след 19,30 часа в една от автомивките в квартал „Три чучура Север”. На място бяха изпратени екип на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и два полицейски екипа.  Разпитани бяха свидетели на инцидента,..

публикувано на 23.06.21 в 21:36

Мобилни екипи започнаха имунизации в селата от област Сливен

Мобилен екип започна имунизации срещу COVID-19 в малките населени места от област Сливен. Това стана след проведените информационни кампании за ползата от ваксините, организирани от областния управител Минчо Афузов и РЗИ, съвместно с общините...

публикувано на 23.06.21 в 18:15
Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Облагородяват освободени от незаконни гаражи пространства в Сливен

Освободени пространства от незаконни гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви за Радио Стара Загора кметът на Сливен Стефан Радев. Пространствата се намират в кварталите „Българка“,..

публикувано на 23.06.21 в 17:02
Община Стара Загора

Започва прием на документи за подпомагане за инвитро процедури в Стара Загора

На 5 юли, от 9.00 часа, в зала 216 на Община Стара Загора започва прием на документи за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала. Входирането в администрацията на нужната документация..

публикувано на 23.06.21 в 15:46

Родилното отделение в Ямбол приема само спешни случаи

За пореден път родилното отделение в Ямболската многопрофилна болница „Св. Пантелеймон" временно преустановява дейността си.  До 17 юли родилките ще се пренасочват към областната болница в Сливен, информира кореспондентът ни Даниела Костова...

публикувано на 23.06.21 в 15:43

Лидери и популярни лица ще съдействат за ваксиниране на ромите в Старозагорско

В края на следващата седмица ще се пристъпи към ваксинацията сред ромското население в област Стара Загора. Общо 11 здравни медиатори в областта провеждат информационната кампания. Техният брой е   недостатъчен за по-активна кампания и към..

публикувано на 23.06.21 в 16:00

Деца учиха как се оказва първа помощ

Над 80 деца от различни старозагорски училища участваха днес в открит урок – демонстрация по оказване на първа долекарска помощ, който се проведе в парк „Пети октомври“. Проявата е част от лятната превантивна програма „Ваканция 2021“, която се организира..

публикувано на 23.06.21 в 14:33

Започва благоустрояването на парка в свиленградския квартал "Капитан Петко войвода"

Започва благоустрояването на парка в квартал "Капитан Петко войвода" в Свиленград. Паркът е първият обект, който започва да се изпълнява по проекта на общината "Обновяване на площи за широко обществено ползване на територията на община..

публикувано на 23.06.21 в 14:00

85% от горските пожари в Старозагорско са заради нерегламентирана земеделска дейност

Близо 85 процента от горските пожари в област Стара Загора са възникнали заради нерегламентирана земеделска дейност или неизправна земеделска техника в близост до горски масиви, това съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 23.06.21 в 13:15