Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изливат Тервел от гилзи на патрони

Канят Вселенския патриарх в Стара Загора за 1300 години от победата на кана над арабите

| обновено на 09.08.17 в 08:47

Част от даренията, с които ще бъде изработен паметникът на кан Тервел в Стара Загора, ще бъдат под формата на материали за монумента. Металът за статуята ще бъде набавен от претопени оръжейни гилзи, а членове от Инициативния комитет ще осигурят евтин гранит за постамента. Това съобщи в интервю за предаването „Репортер“ Венелин Каравичев, автор на идеята в Стара Загора да се въздигне паметник на средновековния държавник.

Кампанията за събиране на средства за паметника, който ще струва около 300 000 лева, ще бъде национална. Да дарят суми са обещали представители на бизнеса и от други градове. От Инициативния комитет, чийто председател е проф. Божидар Димитров, а почетен председател – кметът на Стара Загора Живко Тодоров, се надяват, че монументът ще бъде готов до 2018 г., когато се навършват 1300 г. от битката, при която българските войски под предводителството на кан Тервел разгромяват арабите. Ще бъдат подготвени и поредица от събития, с които да бъде отбелязана годишнината. Поканен да присъства ще бъде и Вселенският патриарх Вартоломей.

Проектът за паметник на кан Тервел е изработен от великотърновския скулптор Борис Борисов. Около три метра висок ще бъде постаментът, върху който ще стъпи конят на кана, и ще бъде изработен от гранит, а фигурите отгоре – от метал. Конят ще бъде изправен на двата си задни крака, на които и ще се държи върху постамента. Третата опорна точка е опашката. От нея до върха на меча, който Тервел ще държи вдигнат напред и нагоре, паметникът ще е над пет метра, така цялата композиция става над осем метра. От трите страни на постамента скулпторът е предвидил три релефни композиции. От двете страни ще има две сцени – едната битката с арабите, втората Тервел в двореца на  император Юстиниан, а отпред – Тервел като светец.

Паметникът ще бъде въздигнат на мястото на съборената вече сграда на Стария народен съвет, където ще бъде изградено продължение на парк „Пети октомври“.


Още от категорията

Проверка е констатирала 64 незаконни сметища в област Хасково

Констатирани са общо 64 незаконни сметища на територията на област Хасково в първия етап от проверката, извършена от комисия определена от областния управител инж. Минко Ангелов по разпореждане на Апелативна прокуратура-Пловдив. Това стана ясно след..

публикувано на 22.06.21 в 17:57

ДИПКУ - Стара Загора е домакин на национален педагогически форум

Департаментът за информация и професионална квалификация на учители (ДИПКУ) в Стара Загора ще бъде домакин на 21-то издание на Националния педагогически форум с международно участие „Образование, ценности, благополучие“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 22.06.21 в 17:46

Хуманоидни роботи, създаващи иновативна образователна среда, представиха в Стара Загора

Стара Загора стана поредния град, в който се проведе роудшоу на Kontrax под мотото "С Nao и Pepper в света на науката". Целта на презентацията бе показването  на хуманоидни роботи и робот за конструиране, които могат да помогнат за създаването на..

публикувано на 22.06.21 в 16:49

Премахват незаконните гаражи в два квартала в Сливен

Освободените пространства от незаконните гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при откриването на третата строителна площадка за изграждане на място за отдих в квартал..

публикувано на 22.06.21 в 16:17

Благотворителен празник на мечтите организират децата от "Allegra" и Фондация "Искам бебе"

Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Allegra" и Фондация "Искам бебе" с два благотворителни концерт "Мечтатели" в Стара Загора на 23 и 24 юни. Малките творци ще отправят своите послания в името на сбъдването на съкровените желания на децата и..

публикувано на 22.06.21 в 16:14

Медици излязоха на протест в защита на директора на болницата в Ямбол

Лекари и медицински сестри и санитари от областната многопрофилна болница в Ямбол протестираха в подкрепа на досегашния директор на лечебното заведение. Д-р Димитър Рунков подаде оставка, след като не спечели два конкурса и обвини комисията в..

публикувано на 22.06.21 в 16:11

Мария Динева: Решението за създаване на комисия по управление на общинските дружества не е влязло в сила

63 точки ще разгледат старозагорските съветници на предстоящото на 24 юни , четвъртък, заседание на Общинския съвет. 7 от предложенията касаят продажби на общински жилища. Предстои да бъдат разгледани и две наредби на първо и второ четене...

публикувано на 22.06.21 в 14:53
Община Стара Загора

Заявления за гласуване по настоящ адрес се подават до края на седмицата

Заявления за гласуване по настоящ адрес за предсрочните парламентарни избори на 11-ти юли се подават до 26-ти юни. Това може да стане електронно – през сайта на община Стара Загора или на ГРАО, но документът се получава само лично. Хората със..

публикувано на 22.06.21 в 14:28
Община Стара Загора

Приемат се предложения за „Почетен гражданин" на Община Стара Загора за 2021 година

До 1 юли се приемат предложения за номиниране на кандидати за присъждане на отличието  „Почетен гражданин" на Община Стара Загора за 2021 година. Кандидатури се подават до председателя на Общинския съвет в писмен вид, добре мотивирани. Със званието..

публикувано на 22.06.21 в 13:58
Мария Павлова - заместник-министър на правосъдието

Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие

Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в Стара Загора, Велико Търново и Варна ще дават правна помощ на представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на трите области. Те ще помагат и на хора с ниски доходи, жертви..

публикувано на 22.06.21 в 13:39