Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Преговорите за минималните осигуровки вървят към провал, извежда в заглавие СЕГА. За втора поредна година преговорите между синдикатите и работодателските организации за определяне на минималните осигурителни прагове за догодина са на път да се провалят. Бизнесът бойкотира и втория кръг на преговорите вчера. Социалният министър Бисер Петков обяви вече, че ако не се постигне консенсус, държавата ще определи какви да са минималните осигуровки. Става дума за 85 икономически сектора, в които са заети близо 2 млн. българи.

"Причините за отказа ни да преговаряме са широко известни - такава практика не съществува в държавите членки на ЕС. Практиката при минималните осигурителни доходи показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд", обясни позицията на работодателите зам.-председателят на стопанската камара Димитър Бранков пред БНР. Колективно договаряне има в много европейски страни на различни нива и с различен обхват, като по данни към 2012 г. средно 60% от работещите в ЕС са покрити от някакъв тип колективно договаряне.

Виж повече

Деца за 4 училища отпаднаха от клас, установява МОНИТОР. 3735 ученици са отпаднали от образователната система през изтеклата 2016-2017 учебна година. Това е със 132 по-малко от напусналите през предходната, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Числото е сравнимо с учениците, които могат да напълнят четири големи школа. Най-много деца - около една седма от общата бройка, са престанали да посещават часове в пети клас – 519. Това се случва, след като те вече са завършили четвърти клас и имат завършено начално образование, което е първата степен. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира, че тогава децата от някои етноси навлизат във възраст, в която започват да работят или пък да се женят.

Виж повече

Половината 7-годишни влизат в интернет, сочи ТРУД. 73% от подрастващите до 12 години имат профили в социалните мрежи. 97% от децата в страната използват активно интернет. Данните са от изследването на Центъра за безопасен интернет. Според експертите препоръчителната възраст  за създаване на профилв социална мрежа е 13 години. Те съветват, когато се пправи профил на дете, да се избира дата близка до тази на раждането му, защото за профилите на непълнолетните има специални защити.

София брои 18,5 млн. лв за 20 електробуса, научаваме от МОНИТОР. Общинското дружество „Столичен автотранспорт“ пусна обществената поръчка за новите возила. Те ще бъдат закупени на лизинг и ще се изплащат в продължение на 8 години. До 2 октомври желаещите да участват в търга ще имат възможност да изпратят офертите си. „Да се надяваме, че още до края на следващата година по улиците на София вече ще се движат и първите електробуси“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова след като провери ремонтните дейности по бул. „Овча купел“ в отсечката от ул.“Коломан“до бул. „Цар Борис III“. В столицата вече бяха тествани три различни електробуса, а вчера бе пуснат и още един. Той ще бъде изпробван по тролейбусна линия 11 в продължение на 20 дни. Превозното средство е нископодово, с литиево-йонни батерии и разполага с 30 седящи места.

Виж повече

91 хил. лева за бариера пред НДК, четем в ТРУД. Столичната община обяви обществена поръчка за доставка и монтаж на автоматична бариера пред входа на парка на Националния дворец на културата. Тези действия се предпхрпиемат от общината във връзка с осигуряване и гарантиране на сигурността по време на провеждане на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

За родените след 1984 г. : Удостоверение за брак онлайн, съобщава СТАНДАРТ. Удостоверение за граждански брак и нотариален акт няма да се искат от хората на хартия, ако са издадени след 2000 година. За хората, родени след 1984 г., свидетелството за брак съществува и в дигитален вид. Предстои дигитализация на архивите и преди 2000 година, съобщи вчера шефът на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков. 12 хартиени удостоверения отпадат. 8 от тях - още до края на годината, веднага след като парламентът промени 49 закона и 70 подзаконови нормативни акта. За 100-процентовото премахване на други четири документа, сред които свидетелството за брак и нотариалните актове, е нужно първо процесите зад тях да бъдат дигитализирани.

Виж повече

Махат табелите на кръчми и хотели по пътя към Рилския манастир, според заглавие в МОНИТОР.  Инспектори от пътното управление в Кюстендил са започнали да премахват табели на заведения и хотели край шосето в района на Рилската света обител, които не са си заплатили наем, за да се рекламират. Проверка установила десетки рекламни материали на кебапчийници и хотели, разлепени на отбивки, по пътната инфраструктура и дори по дървета край шосето. Всеки, който е решил да си прави реклама, трябва да има разрешение с обозначено място за целта и квадратура. Наемът не е чак толкова висок, в зависимост от големината и мястото цената варира по около 300 - 400 лв. годишно, съобщиха от пътното управление. Според местните не е редно да се поставят реклами на халби с бира и кебапчета в района на Рилския манастир.

Виж повече

Нощ на прилепите правят учени от БАН, информира СТАНДАРТ. Инициативата е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания в пещера Режишка в с. Лакатник. Събитието в събота ще се проведе в две части – теоретична и практическа. Именно в пещерата ще бъде практическата част. Обучението започва в 20 ч. И ще продължи до полунощ. След това се планира лагерен огън и спане на палатки с разговори за припелни приключения.

Българка е сред топ 20 на най-добрите учени в света, пише ТРУД. Доц. Йорданка Глухчева, която се занимава с иновации в медицината, е сред 20-те финалисти на конкурса за изявени млади личности в света за 2017 г. Тя раблоти в Института по експериментална морфология и антропология към БАН. До престижната номинация стига, след като печелиформата на националнониво с иновация в медицината за вл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!