Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрацията на Голямата минерална баня в Банкя започва през 2018-а, трябва да завърши до 2 години

Снимка: Архив
Дългоочакваната реконструкция и реставрация на Голямата минерална баня в Банкя при добро стечение на обстоятелствата и без обжалване на процедурите, може да започне в началото на 2018 г.
Това каза за Радио София кметът на Банкя Рангел Марков. По думите му – утре - 26 август, трябва да влезе в сила заповедта на кмета на столицата Йорданка Фандъкова за класиране в конкурса за инвеститор със срочно право на строеж (за 35 години) за изграждане на балнеоложки хотел в Банкя, като средствата да бъдат целево използвани за реставрация на Голямата баня. Необходимата сума за реставрацията ще бъде предоставена в срок от 14 дни след 26 август, като междувременно районната администрация подготвя документацията за избор на изпълнител, уточни кметът Марков.

Заложеният срок за изпълнение - проектирането и реставрацията, е две години.
Процедурата предвижда учредяване на срочно право на строеж за срок от 35 години за изграждане на балнеоложки хотел, който е в съседство на сградата на банята, извън терена на парка, на мястото на някогашния Летен театър. Инвеститорът се задължава да направи открит и закрит басейн към хотела, подземен паркинг с минимум 75 места, открит летен форум с минимум 200 седящи места, който най-малко 30 дни в годината общината да използва за събития на града.

Чуйте повече по темата в репортажа на Даниела Бенишева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!