Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожекциите на КинеДок стартират от 8 септември в Стара Загора

Райна Димитрова

На 8 септември 2017 г. (петък) от 20:00 часа в Стара Загора, в Къщата на Архитекта на ул. Сава Силов 37 ще бъде показан първият от поредицата документални филми на КинеДок – филмът „Кралицата на тишината“, Полша, 2014 г., режисьор: Agnieszka Zwiefka, 80 мин., със субтитри на български. 

КинеДок е нов вид международна общност, уникален по вида си филмов клуб, алтернативна платформа за дистрибуция, свързваща почитателите и създателите на креативно документално кино. В третото издание на платформата, 16 документални филма от Централна и Източна Европа ще бъдат прожектирани на повече от 20 нетрадиционни локации във всяка от 8-те държави-участници: Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Норвегия и за първи път България, с помощта на продуцентската и разпространителска компания „Активист 38“.

Целта е авторското документално кино да стане достъпно за по-широка аудитория чрез прожекции и дискусии на нетрадиционни места, като се поддържа симбиозата между публика и създатели на документални филми.

Проектът е организиран от Института за документално кино в Чехия (IDF) и подкрепен от Подпрограма МЕДИА на Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Под формата на споделено преживяване, КинеДок изкарва филмовите прожекции извън рамките на традиционните кинозали и ги премества на по-разчупени места. Сред тях са както вече утвърдени мултифункционални пространства, в които регулярно се провеждат концерти, театрални и танцови спектакли, така и по-интимни и алтернативни места като клубове, кафенета, галерии, тавански помещения, спирки, параклиси и др.

Филмите не само се прожектират на неконвенционални места, но и са съпътствани от срещи и дискусии в неформална обстановка на по питие със създателите и участниците в тях. Прожекциите на документалните филми са безплатни, като според локацията е възможно да се изиска вход, под формата на дарение в подкрепа на съществуването на мястото.

Още за същността на КинеДок и програмата на филмовите вечери в Къщата на Архитекта чуйте в интервюто на Мария Стефанова с организатора на събитието - Райна Димитрова от „Артерия“:




Програма за Стара Загора:

08 септември 2017 (петък) – 20:00 ч. – КинеДок откриване с представител на Активист 38 с коктейл и прожекция на „Кралицата на тишината“ (2014, Полша, 80 мин.)

Вход свободен! Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

15 септември 2017 (петък) – 20:00 ч. – „Кеймбридж“ (2015, България, 64 мин.)

Вход с дарение: 5 лв. редовен (3 лв. за ученици с включен коктейл)

Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

Долни Цибър е голямо село в Северозападна България – най-бедният регион в целия Европейски съюз. 99% от селяните тук са цигани. Заради стремежа на местните хора към образование, медиите иронично са нарекли селото „ромския Кеймбридж”. Филмът проследява ежедневието там в продължение на една година.

22 септември 2017 (петък) – 20:00 ч. – „Пара над реката“ (2015, Словакия,Чехия, 83 мин.)

Вход с дарение: 5лв редовен/3лв за ученици с включен коктейл!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

Като парата, която тихо се появява и изчезва над течащата река, животът на всеки човек е също толкова преходен, което важи в особена степен за артистите. Краткотрайността на тяхната слава е основна тема в този документален филм, който дава поглед върху живота на трима застаряващи джазмени: тромпетистът Лацо Дечи, саксофонистът Любомир Тамашкович и контрабасистът Ян Янкехе, които бягат от съветско-окупираната Чехословакия на Запад, където звездите им изгряват до тези на най-известните музиканти в света. Меланхоличното настроение на филма, улавящ мъглявината на славата, точно преди тя да изчезне, е отразено в цялостния спокоен, съзерцателен ритъм на разказа.

29 септември 2017 г. (петък)  – 20:00 ч. – Нощ на изкуствата, прожекция на „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“ (2014, България, 86 мин.), дискусия с авторите Весела Казакова и Мина Милева

Вход свободен!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

Филмът наднича зад кулисите на прочутата българска анимационна школа. Едни автори се ползват с привилегии, а други – като чичо Тони, създал Сънчо, „Лека нощ, деца“ и анимирал шедьоври като „Умно село“, „Де факто“ и „Тримата глупаци“, работил в тандем с Доньо Донев, остават в сянка.

5 октомври 2017 г. (четвъртък) – 20:00ч. – „5-ти Октомври“ (2016, Словакия, Чехия, 50 мин., без диалог)

Вход с дарение: 5лв редовен/3лв за ученици с включен коктейл!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

След като научава, че може би му остават само няколко месеца живот, 52-годишният Ян Колар предприема скитническо пътешествие из Европа, без посока, със само един краен срок – 5-ти октомври. От бележките в дневника му и ежедневното търсене къде да прекара нощта, научаваме от какво бяга героят: страх, дискомфорт, трудни климатични условия и влошаващо се здраве. Реалността обаче продължава да му напомня какво предстои – операция с възможни фатални последствия.

13 октомври 2017 г. (петък) – 20:00 ч. – „Негодно за консумация“ (2017, Норвегия, 54 мин.)

Вход с дарение: 5лв редовен/3лв за ученици с включен коктейл!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

В заможна Норвегия, изхвърлянето на храна е огромен проблем без видимо решение. Група от четирима млади мъже решават да направят нещо, за да насочат вниманието към този проблем, да инициират социална промяна и политическа воля да се направи нещо по въпроса. Те планират 5-седмичен велосипеден тур от север на юг – около 3000 километра – огромно усилие, което ще изисква приемането на питателна храна по пътя. Проблемът е единственото им стриктно правило: Всяко хранене трябва да произлиза от хранителни отпадъци. Въпреки, че задачата изглежда трудна, по пътя им помагат много хора, на които им е писнало да виждат годна храна по кофите за боклук. Да опиташ „негодното за консумация“ никога не е било по-вкусно.

Повече за подробната програма във всеки участващ град ще намерите на сайта на Кинедок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50