Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма сериозни щети след силните бури в някои райони на страната

| обновено на 03.09.17 в 19:13
Снимка: Кирил Фалин

Кратки, но доста силни бури, имаше днес в някои части на Западна България.

Седем общини бяха засегнати във Врачанска област. Електрозахранването там вече е възстановено навсякъде, с изключение на района на Бяла Слатина.

Кратковременна буря остави без ток за между четири и шест часа населени места в общините Враца, Козлодуй, Мездра, Криводол, Роман и Борован.

Само за няколко минути скоростта на вятъра рязко се покачи до ураганни стойности. Бурята е събори по улиците на Враца десетки дървета и клони, успя да изкърти и пътни знаци. Силният вятър обърна метален щанд. Пострадала е една жена, която е настанена в болница със счупен таз.

Дежурни екипи от общинската фирма „БКС“ и пожарникари са разчистили.

Силен дъжд с бурен вятър от 76 км. в час събориха клони по улиците, а също и саксии от по-висите етажи на кооперациите в Кюстендил. Бурята продължи около 15 минути. На моменти западният вятър достигаше скорост от 21 метра в секунда, казаха за "Хоризонт" от метеорологичната станция. Екипи на Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" отстраниха паднал клон на централния булевард "Цар Освободител" при спортният комплекс "Осогово". Там полицаи регулираха движението, докато трасето бъде почистено. Имаше паднали клони и по булевард "Георги Раковски", покрай река Банщица. Бурята не е нанесла сериозни щети, каза за БНР началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев.

Всички проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над София, вече са отстранени. Това съобщи за "Хоризонт" Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Екипите вече се прибраха в базата, няма проблеми никъде. Наблюдаваме обекти, изпълнили сме сигналите за паднали клони. За момента ситуацията е нормална. Направили сме обходи на критичните места, където може да се получи завирявания. В момента и времето се оправи, така че няма никакъв проблем.

По-рано днес в Столичната община постъпиха 25 сигнала за проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над столицата. Сигналите са предимно за повалени дървета и клони. Отстранено беше и паднало дърво, което временно затрудни движението на трамвай №10.

Жълт код за обилни валежи, придружени от гръмотевици, е обявен за 5 области в Северозападна и централна Северна България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!