Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора

Снимка: БГНЕС

В Тракийския университет в Стара Загора беше открита тържествено новата учебна година. Пред сградата на висшето училище тази сутрин беше осветен и новият храм "Св. Патриарх Евтимий" от Старозагорския митрополит Киприян. Той отслужи първата литургия в храма, който получи като подарък икона от премиера Бойко Борисов. Тя беше подарена от Емил Велинов – директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

Приемът на първокурсници в Тракийския университет за някои специалности продължава.

Досега са запълнени 92 процента от обявените места. Ректорът – професор Иван Въшин, заяви за "Хоризонт", че на откриването на новата учебна година ще присъстват 1250 първокурсници:

Имаме 32 специалности, около 80 докторски и 40 магистърски програми.  Снимка

Осем са факултетите в университета, заедно с Медицинския в Хасково и техническия в Ямбол. В специалността "Ветеринарна медицина“ има и обучение на английски език. 570 са преподавателите, от тях – 300 са професори и доценти. Средният успех на приемните изпити тази година е над 3.50. Студентите споделиха:

Уча агрономство, защото мисля, че е една от най-приоритетните специалности.

Избрах зооинженерство, защото имам идея какво да правя с тази специалност – разказаха студенти от Тракийския университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!