Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи унищожаването на домашните птици в сливенското село Глушник, където бе установено огнище на птичи грип

| обновено на 04.11.17 в 19:39
Снимка: БГНЕС

В сливенското село Глушник, където беше установено огнище на птичи грип, вече са унищожени всички домашни птици, съобщи за "Хоризонт" директорът на  Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев. Местата, където са отглеждани птиците са обезпаразитени.

Днес сутринта е предотвратен опит да бъдат изнесени извън селото 60 петли, отглеждани в местна птицеферма. Птиците са унищожени на място, каза д-р Пенчев. Той коментира, че хората в селото трудно са приели факта, че всички птици трябва да се унищожат:

Изходът е такъв, за да може да предпазим района и страната от това заболяване. 

Кметът на Глушник Димитър Петков коментира, че институциите не са реагирали адекватно на ситуацията в самото начало: 
Трябваше в момента, когато имаше съмнение в този двор, че има птичи грип - трябваше неговите животни да бъдат унищожени. През този период - докато чакахме пробата, щеше да стане ясно дали в селото наистина има птичи грип или не, а сега убиха здрави и читави животни на хората. 

Хората от селото все още са в шок от загубата на птиците: 
Сутринта влязоха и…. Поплаках си малко и толкоз....
Ние, казват, ще ти ги платим. Не искам да ми ги плащаш,  аз съм го отгледал от едно яйце!

В понеделник предстои извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, а в десет села, които се намират в близост до Глушник, ще бъде направено преброяване на домашните птици. На кметовете е указано при най-малко съмнение за инфлуенца (птичи грип), да бъдат уведомени ветеринарният лекар и Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи областният управител Чавдар Божурски. Той посочи, че е започнала превантивната работа в зоната за сигурност около Глушник, като се провежда и информационна кампания в най-близките села:

В същото време се раздават към момента брошури и листовки, които да указват на хората как да процедират и какво да имат предвид в случай на инфлуенца.


Божурски увери, че собствениците на унищожените птици в село Глушник ще бъдат обезщетени. Кметът на селото Димитър Петков обаче изрази съмнение, че това ще се случи до началото на следващата година: Съмнявам се дали ще бъдат платени по стойността, която струват, и се съмнявам, че ще ги платят до Нова година.


Днес всички 1584 умъртвени от ветеринарните власти птици бяха загробени в яма край селото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!