Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хрищени отбелязаха за 11-и път празника на райската ябълка

„От името на общинското ръководство на Стара Загора ви приветствам за сърдечното отношение, което имате към празника, както и към осъществяването на това станало емблема на Хрищени събитие - Празник на райската ябълка! Вие сте едно от най-бързо развиващите се села, при вас хората се връщат, а не търсят дом другаде”, каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Доброто управление на селото, на детската градина, на училището, на читалището – благоприятстват за живота на жителите. Продължавайте да работите с ентусиазъм и отзивчивост”, допълни зам.-кметът. 

Официалното откриване на традиционния празник, въпреки лошото време, се проведе пред кметството, а началото бе дадено с издигане на знамената на Хрищени, България и Европейския съюз. 

„Благодаря и тази година на Община Стара Загора за съдействието и подкрепата, която получаваме в Хрищени. С тяхна помощ осъществяваме за единадесети път Празника на райската ябълка – плодът, станал символ на нашето село. Десет години подред на днешния ден грееше слънце, но поздравявам всички, които са тук, въпреки дъжда днес, защото за нас райската ябълка вече е не само любим плод, но и поминък”, каза в празничното си слово Радка Желева, кмет на селото. Тя подчерта, че интересът,  вниманието и дори цената на сочния плод расте все повече, което радва всички хрищенци, които имат райски дървета в дворовете си. 

Кметът на населеното място благодари за съдействието, което получава Хрищени, и на общинския съветник,  отговарящ за селото – Николай Диков. И тази година събитието бе уважено от председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, общинския съветник Николай Николов, началника на Отдел „Култура” на Община Стара Загора Диана Атанасова, народния представител Емил Христов и десетки приятели на най-голямото село в района. 

Две тематични изложби украсиха центъра - на изработени от деца рисунки и предмети, свързани с райските ябълки и експозиция на различни ястия, които са традиционни за този край. Пъстра бе и танцово-музикалната програма, която събра жители и гости на Хрищени в залата на местното читалище. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драгомир Стойнев

Областният съвет на БСП избра Драгомир Стойнев за водач на листата в Стара Загора

Областният съвет на БСП-Стара Загора гласува на свое заседание пълна кандидатска листа за 51 Народно събрание. Регионалната партийна структура ще оповести поименно листата след нейното утвърждаване от Националния съвет.   Ръководството на БСП в София ще..

публикувано на 12.09.24 в 20:49

Верижна катастрофа затруднява движението в Стара Загора

Верижна катастрофа затапи движението по бул. "Цар Симеон Велики" в района на парк "Артилерийски", съобщиха наши слушатели. Произшествието е станало около 18.00 часа.  На пътното платно в посока запад са се ударили 4 коли, като при удара едната е изхвърчала..

публикувано на 12.09.24 в 18:46

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора

Сериозни мерки за безопасност са предвидили организаторите на младежкото събитие - TEEN BOOM FEST, което ще се проведе на 13 септември, с начален час 15.00 часа, в парк „Бедечка". Посетители ще бъдат допускани от 13.00 часа. Входът е свободен, съобщават..

публикувано на 12.09.24 в 18:27

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенско

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба  в областния център по повод "Седмицата на..

публикувано на 12.09.24 в 17:47

В Стара Загора утрото на първия учебен ден ще бъде хладно, без валежи

15-ти и 16-ти септември може да се окажат най-хладните дни от месеца. Температурите към 9 сутринта ще са около 12 градуса. По обед обаче ще се затопли значително - до 23 - 24 градуса. Валежи за първия учебен ден не се очакват, каза за Радио Стара..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Водач на тротинетка блъсна пешеходка в центъра на града и избяга

Жена беше блъсната от тротинетка в центъра на Стара Загора, а водачът на превозното средство е напуснал местопроизшествието , съобщиха слушатели на Радио Стара Загора. Инцидентът стана малко след 16.00 часа. на пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики"...

публикувано на 12.09.24 в 16:32

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26