Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

И ЕК отчете епидемия от хоспитализации в България, извежда в заглавие СЕГА. Пореден анализ - този път доклад на Еврокомисията за състоянието на здравните системи на страните членки, посочва България както като лидер по хоспитализации и лични разходи на пациентите, така и по лоши здравни показатели. "Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, изразена в постоянно висока смъртност от заболявания, като например сърдечно-съдови заболявания и нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. Всъщност България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в ЕС и много ниска честота на преживяемост при няколко ракови заболявания", пише в доклада. Според данните през 2014 г. 20 000 смъртни случая - 19% от всички у нас, е можело да бъдат избегнати.

Виж повече

Прогноза за въздуха в София три дни предварително, сочи ТРУД. Столичната община вече работи с прогнози за състоянието на въздуха в София за три дни напред. Два пъти дневно данните постъпват от системата за ранно предупреждение за замърсяване с фини прахови частици, която учени от БАН разработиха по поръчка на градската управа. Проектът бе възложен на експертите в началото на годината и трябваше да заработи преди началото на отоплителния сезон. Той е част от програмата на общината за справяне с мръсния въздух. Данните се обработват с помощта на суперкомпютъра на БАН “Авитохол”, тъй като иначе биха отнели години за разчитане. Утре в столицата започва конференция за подобряването на качеството на въздуха, организирана от МОСВ. Междувременно Столичният общински съвет реши да даде на 30 социално слаби домакинства в “Нови Искър” екологични пелетни печки. Пилотният проект също е част от мерките за по-качествен въздух, сред които е и редовното миене на улиците.

Виж повече

Районните кметове подкрепиха Закона за застрояване на София, пише МОНИТОР Единствено кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева се обяви против промените и заяви, че жителите на квартала не били допитани за тях. Законопроектът срещна отпор и от Камарата на архитектите в България и от няколко неправителствени организации. На критиките главният ахритект на София Здравко Здравков отвърна с думите, че е „очевидно нежеланието да има ясни правила и да се лови риба в мътна вода е факт“. Здравков за пореден път обяви, че с промените се опитват сложат край на хаотичното строителство на високи сгради в столицата, както и да се запазят зелените площи на града. В промените е предвидено небостъргачи да могат да се издигат в района на 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе" и в „Люлин” при Околовръстното шосе и бул. "Царица Йоана".

Виж повече

Крадци ни абонират за мобилен телефон, предупреждава МОНИТОР. Крадци на лични данни абонират своите жертви за услуга на мобилен оператор, а жертвите им разбират, че са ужилени, едва когато ги потърсят колекторски фирми, за да си приберат натрупаните задължения, съобщиха от Комисията за защита на личните данни. Злоупотребата е една от стотиците сигнали за нарушения, които от КЗЛД са обработили през последната година. В конкретния случай висока санкция е наложена на дружество, предлагащо на клиентите си да сключват договори с мобилни оператори. При проверка обаче лъснало, че самата фирма не е мобилен оператор, а посредник за неистински договори. Опарените пък разбирали, че са „абонирани“ за услугите чрез сключения договор, след като вече колекторската фирма им предявява неплатени суми за използвани телефонни услуги.

Виж повече

Свалят веднага номерата на кола, ако не е в изправност, четем в 24 ЧАСА. Технически неизправните автомобили вече ще бъдат спирани от движение, като им бъде отнета регистрацията. Това решиха депутатите, които окончателно приеха на второ четене промените в Закона за МВР. С тях се правят промени и в Закона за движение по пътищата. МВР и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” ще обменят данни за регистрираните превозни средства и за периодичните им технически прегледи. Когато получи информация за опасна неизправност, МВР ще отнема временно регистрацията на автомобила. След отстраняване на повредата и нов технически преглед ползването на превозното средство ще се разрешава отново, без да се минава пак процедура за регистрация.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!