Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба със сценични плакати на полски автори откриват в Художествена галерия Стара Загора

На 29 ноември /сряда/ 2017г. от 18.00ч. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложба „Плакат“ с творби на полските членове на журито на Международното триенале на сценичния плакат. То е единственото международно изложение в България, което представя многообразието на сценичния  плакат.

Експозицията е част от уникалния фонд на международното триенале и представя  произведения на световно признати плакатисти, чието влияние се простира върху цялата съвременна европейска визуална култура, а творчеството им формира  възгледа за изкуството на плаката от средата на 20 век до днес. Изложбата включва 30 плаката на Валдемар Швежи, Мечислав Вашилевски, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Владислав Плута, Лех Майевски, Томаш Богуславски и Мая Волна.

Полският институт в София работи с Международното триенале на сценичния плакат от 1995 година. Благодарение на това сътрудничество най-авторитетните представители на полската плакатна школа, които са част от международното жури, оценяват представените работи, обменят опит с колегите от бранша и установяват интересни и творчески познанства.

Триеналето развива и популяризира плаката, издига ролята му на най-демократично и провокативно визуално изкуство, формира уникална за страната ни сбирка и се нарежда сред утвърдените световни форуми, коментира директорът на Художествена галерия Стара Загора проф. д-р Марин Добрев. Създадено през 1994 година от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова, то и днес продължава да е единствената актуална международна платформа, фокусирана върху сценичния плакат в неговите безброй превъплъщения в национален и световен контекст. Триеналето има зад себе си вече 8 успешни издания, повече от 20 години работа, стотици проекти и изложби в страната и в целия свят, поредица от каталози и албуми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково

Домуващите в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – село Малко Шарково, Община Болярово посрещнаха гостоприемно своите приятели от германския град Кьолн за поредна година. Секретарят на община Болярово Мария Чанева и директорът на дома Димитрина..

публикувано на 09.07.24 в 16:46

Една от главните улици в Болярово е изцяло с нов облик.

На финал  е изпълнението на етап едно от реконструкцията на ул. "Нико Пехливанов" в гр. Болярово, която включва цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. „Улица “Нико Пехливанов“ е една от най-дългите..

публикувано на 09.07.24 в 16:35

До 15 юли България аргументира пред ЕК отпускането на първите 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток"

Европейската комисия е изпратила 24 уточняващи въпроса, свързани с гласувания от парламента първи транш от 250млн.лв. за "Мини Марица-изток". До 15 юли българската държава следва да аргументира пред Брюксел отпускането на средствата, за да може..

публикувано на 09.07.24 в 14:21
Събаряне на незаконни постройки в кв. Лозенец, Стара Загора

Събарят 36 незаконни къщи по поречието на река Бедечка

36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., съобщи Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ в Община Стара..

публикувано на 09.07.24 в 14:16

Гости от Тибет посрещнаха в Казанлък

Гости от мистичен и далечен Тибет, посетиха кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Тибетска делегация, предвождана от Лобсанг Пунтсок-председател на Хималайската културна фондация, координатор на събитието, трима от най-приближените монаси на..

публикувано на 09.07.24 в 14:05

Касата и аптеките се договориха

Със задна дата, от 1 юли, аптеките ще получават 15% допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от Здравната каса. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от Касата. За това..

публикувано на 09.07.24 в 14:03

В РАО „Тракия“ обсъждат новата методика за такса смет

Зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева участва в годишната конференция на РАО „Тракия“, която се проведе на 8 и 9 юли в Поморие. Представителите на местната власт са дискутирали актуални теми от дневния ред на общините. Сред акцентите в..

публикувано на 09.07.24 в 13:16

Вдигат паметник на Иван Асен II за 800 години от битката при Клокотница

В Хасково създадоха инициативна група, която ще подготви честването на 800 години от битката при Клокотница и славната победа на цар Иван Асен II. Годишнината ще се изпълни през 2030 г., като идеята е през следващите пет години с различни прояви да..

публикувано на 09.07.24 в 12:31
Жителите на Стамболийски осветиха курбан за откриването на ремонтираната църква Св. Неделя

Какво обединява хората в хасковското село Стамболийски

Хасковското село Стамболийски е само няколко километра от областния град. До там води автобус на градския транспорт, но все още не се води квартал на областния град. Има 823 жители. И християни и мюсюлмани живеят заедно, тихо и спокойно. Говорят за..

публикувано на 09.07.24 в 12:28

Община Стара Загора налага санкции за тротинетки, които хвърчат по паркове и тротоари

Шест нарушения на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора са установени през първата юлска седмица . Всички те са свързани с управлението на индивидуални електрически превозни..

публикувано на 09.07.24 в 11:33