Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5 хиляди са именниците на Никулден в Стара Загора

Днес почитаме свети Николай Мирликийски Чудотворец, ден на който празнуват, рибари, моряци и банкери. В община Стара Загора името на светеца носят 5219 души. Най-много са празнуващите с името на светеца Николай – 2 382, а с името Никола – 677. Дамите с име Николина са 333, а с Николинка - 180. Модерното име в днешно време женско име Никол носят 273 дами в общината, а 35 се зоват Нелина. Почти толкова популярно е и името Нина - 295, а с име Николета са 120 жени- съобщават от общината.

С традиционното българско име Кольо са 877 жители на община Стара Загора, има и 8 с името Колю. Утре празнуват още 14 с името Нико, 8 с Нино, 12 са дамите с име Ненка, и 5 с Коля.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Нова Загора

Продължава отстраняването на щетите от бурята в Нова Загора

Продължава отстраняването и описването на щетите от бурята в Нова Загора. Бедствието от 13 юни е засегнало почти всички имоти в град Нова Загора, унищожена е и земеделска продукция в селата в общината. В момента се обобщават данните от..

публикувано на 02.07.24 в 09:46
Арх. Мартин Паскалев, зам.-кмет на Стара Загора.

Премахват 150 незаконни постройки в кв. "Лозенец" в Стара Загора

През тази година ще бъдат премахнати над 150 незаконни постройки в северната част на кв. „Лозенец“ в Стара Загора. Това съобщи зам.-кмета на общината арх. Мартин Паскалев, отговарящ за „Устройство на територията, строителство и безопасност на..

публикувано на 02.07.24 в 09:16

Вторник: горещо и с опасност от пожари

Предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код за цялата страната е издаден за днес, съобщават от Националният институт по метеорология и хидрология.  В 22 области, сред които Стара Загора, Ямбол, Хасково и Сливен е в сила жълт код..

публикувано на 02.07.24 в 08:09

Джип с мигранти катастрофира до Петолъчката

Няма опасност за живота на мигрантите, които катастрофираха с джип, близо до Пътен възел Петолъчката в понеделник вечерта. Това съобщи д-р Валентин Вълчев от болницата в Ямбол, където са настанени 7 от тях. Те са сирийци на възраст между 14 и 20..

публикувано на 02.07.24 в 07:23

Ремонт ограничава паркирането в участък от ул. "Св. Княз Борис"

Във връзка със строително-ремонтните дейности на ул. „Св. Княз Борис“ в Стара Загора – в участъка от „Отец Паисий“ до ул. „Цар Иван-Асен II“, ще бъде ограничено паркирането в посочената отсечка. На живущите, на които са издадени карти за паркиране по..

публикувано на 01.07.24 в 17:33

Ново попълнение в Районна прокуратура - Стара Загора

В Районна прокуратура – Стара Загора се проведе тържествена церемония по встъпване в длъжност на младши прокурор Венцислав Великов. Той е назначен с решение на Висшия съдебен съвет след участие в конкурс.  Младши прокурор Великов положи тържествена..

публикувано на 01.07.24 в 17:13

Близо 10 000 дка горски площи са засегнати от пожари само за седмица

През изминалата седмица, горски служители от „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен участваха в овладяването и потушаването на над 10 горски пожара. Те са възникнали на територията на общо пет държавни горски стопанства , като са локализирани..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Кукленият театър в Стара Загора с поредна награда

Актьорът Любомир Желев е първият носител на  наградата  за мъжка роля от Комедиен театрален фестивал „Тодор Колев“ за ролята си в спектакъла „Банкови кризи и наказания“. Режисьорът Теди Москов  получи наградата за режисура за спектаклите „Дабъ..

публикувано на 01.07.24 в 16:03

Ремонт за 17 милиона лева ще обнови 400 декара от квартал "Казански"

Първа копка, която ще даде старт на ремонта в квартал „Казански“ бе направена днес между блокове 16 и 29 в едноименния старозагорски квартал. Стойността на проекта е 17 милиона лева, а благоустроената площ ще бъде 400 декара.  Официалната церемония..

публикувано на 01.07.24 в 16:00

Публикувани са резултатите от Националното външно оценяване за седмокласниците

Резултатите от Националното външно оценяване в края на 7 клас вече са публикувани, съобщи Министерството на образованието.  Проверката става в системата https://infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код. На изпита по български..

публикувано на 01.07.24 в 14:05