Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите не успяха да довършат второто четене на антикорупционния закон

| обновено на 15.12.17 в 12:43
Снимка: Ани Петрова, БНР

Депутатите не успяха да довършат второто четене на антикорупционния закон.

Това, което до момента приеха депутатите:

Парламентът ще осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха депутатите с второто четене на антикорупционния закон.

Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явяват в Народното събрание, за да предоставят информация. Всяка година до 31 март Комисията ще се отчита пред депутатите. Народните представители решиха членовете на Комисията да не носят имуществена отговорност за причинени вреди при упражняване на възложените правомощия, освен ако вредите са настъпили в резултат на престъпление от общ характер. 
Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лица за висша публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията, анонимни сигнали няма да се разглеждат. За сигнал ще се приема и публикация в медиите. 

Гласуването на антикорупционния закон ще продължи и на следващото заседание на парламента.

По време на парламентарния контрол ще бъдат проведени и разисквания за държавния дълг.

Предложението за провеждане на разисквания относно състоянието и управлението на държавния дълг беше внесено миналата седмица от групата на "БСП за България" към министъра на финансите Владислав Горанов. 

Румен Гечев обясни мотивите на  искането:

Най-вече да видим какво правим ние с дълга, тъй като други страни и народи използват част от държавния дълг, за да си стимулират икономиката, и ще трябва да обясним защо другите страни, които имат и по-висок растеж и по-висока конкурентоспособност, нямат такива задачи да си намаляват дълга в БВП под 20 процента или да поддържат нулев бюджетен дефицит.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!