Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка по сегашно време

Във времето, когато управляващите у нас са много заети с ратификацията на тъй наречената "Истанбулска конвенция", която, както и да се благоприказва, отваря вратите дори за конституционно признаване на тъй наречения "трети пол", хората от Северозапада организират подписка. Обидна за властта. И срамна за преходната политическа класа.
Жители на областите Видин, Враца и Монтана, известни помежду си като Северозападнала България, искат да се присъединят към Румъния. В мотивите най-напред се казва, че подписващите искат да се спасят от корупцията тук. После идват и новите, според тях възможности за достойна работа и достойна реализация.
Смятам, че добре познавам румънската действителност. И не смятам, че реалностите отвъд Дунав са еталонът на съвременното общество и като организация, и като стандарт, и като перспективи. Но както и да го погледнеш, са по-добри. Особено в борбата с корупцията по много високите етажи на властта. Което вече, освен реалности, значи и перспектива и доверие в някаква система. Дори и илюзорна понякога. Затова тази подписка е обидна и срамна. Но не за инициаторите и подписващите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!