Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Бага-Тур" и "Настроение" възстановяват древен обичай на Йордановден

| обновено на 06.01.18 в 10:11


Прабългарска школа „Бага-Тур“ и Танцова формация „Настроение“ от Стара Загора са обединили усилията си да възстановят един от древните български обичай „Водици“. С Празник на Здравата вода те ще отбележат Йордановден. В местността "Барите“ в гр.Мъглиж от 11 часа всички гости ще могат да наблюдават единствения по рода си спектакъл. Музиката за него е почти изцяло авторска, а уникалните хореографии се разработват от повече от година.

Всеки дошъл със старовремско облекло ще може да се включи в мълчаното мъжко хоро, което по традиция ще се проведе в ледените води на реката. След обреда по „съживяването“ на водата момичетата от „Бага-Тур“ и „Настроение“ ще пресъздадат ритуала Женски водици. В духа на празника всички приятели и съратници ще бъдат нагостени с обреден хляб и ще научат повече за обичаите, които са спазвали старите българи на този ден. Повече подробности чуйте от интервюто на Ели Буюклиева с Радост Гънчева от „Бага-Тур“ и Даниела Ишиклиева от „Настроение“.

Снимка


Още от категорията

Второкласник дари спестяванията си на медиците в Свиленград, за да спрат коронавируса

Второкласникът Джем Ариф Едже от ОУ “Иван Вазов“ в Свиленград реши да дари спестяванията си на лекарите от местната  болница. Със своите 174 лв от касичката си, 8-годишният малчуган искал да помогне на медиците да спрат коронавируса, за да ходи на..

публикувано на 10.04.20 в 08:57
От мениджър до учител по програмата

Има голям интерес за учители, кандидатстващи да преподават в училищата по програмата "Заедно в час"

Изключителен интерес към учителската професия отчитат от фондацията "Заедно в час" през тази година. 15 април е последният краен срок за кандидатстване в програмата за професионално и лидерско развитие на организацията. До момента повече от 5500 души са..

публикувано на 09.04.20 в 12:55

"Купи 1 книга" - да помогнем на книгата днес, за да я има утре

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Над 170 издателства и книжарници застанаха зад кампанията..

публикувано на 09.04.20 в 09:45

Децата трябва да бъдат въвеждани в Интернет в контролирана от родителите среда

Днес във Фейсбук се проведе уебинар на тема „Децата 0-7 в Интернет и ролята на родителите“. Събитието беше организирано от Академия за родители.  Темата за децата от най-малка възраст в Интернет и ролята на родителите е изключително важна, защото..

публикувано на 08.04.20 в 17:38
Невроятните пейзажи на Далол

Етиопия - ако отидем там, ще бъдем със 7 години по-млади (снимки)

Павел Нанков е пътешественик, сега използва времето да навакса с почивка и сън. Част е от агенция за приключенски, културно - приключенски, купонджийско-приключенски и индивидуален туризъм, както и за експедиции и специализирани изкачвания. Казва, че да..

публикувано на 08.04.20 в 13:48

История в рими учи децата какво е карантина

Интересен начин да се обясни на децата какво е карантина и защо сега не могат да излизат навън, предлага писателят и журналист Николай Пенчев. Авторът на приказни истории в рима на любимия на децата герой Вълка Гошо, публикува преди няколко дни..

публикувано на 03.04.20 в 16:48

Националният младежки конкурс "Веселин Ханчев" събира млади поети в Стара Загора

За тридесет и седми път, през есента на 2020 г., Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като  необходимост за..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

"Останете си вкъщи" - онлайн танци с Галина Георгиева

Предлагаме ви една среща с Галина Георгиева, която е дългогодишен инструктор по танци, а заради ограничителните мерки е създала кампания под надслов "Останете си вкъщи" или онлайн танци като начин за справяне със стреса. Освен това има и група по танци в..

публикувано на 03.04.20 в 10:38

Зелени Балкани удължава срока за онлайн викторините си

"Зелени Балкани" удължава срока за онлайн викторините си „НАТУРА 2000 и лешоядите в България“ и „Лешоядите – санитари на природата" до 13 април 2020. Целта на викторината е запознаването на учениците с уникалните лешояди и техните..

публикувано на 01.04.20 в 16:00

Пенсионерите в Стара Загора са оптимисти за изхода от извънредната ситуация с COVID-19

От десетина дни хората над 60 годишна възраст пазаруват в часовете от 8,30 часа до 10,30 часа, а идеята е през останалото време да си стоят вкъщи, за да се минимизира рискът да бъдат заразени от COVID-19. Дали те вече свикнаха с тази..

публикувано на 01.04.20 в 14:09