Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До три месеца Старозагорска митрополия представя идеен проект за бившия ресторант „Аязмото“

Старозагорската митрополия ще представи до три месеца идеен проект за превръщането на бившия ресторант в парк „Митрополит Методий Кусев“ в Музей на митрополитите и Аязмото. Това стана ясно на среща между общински съветници и членове на Епархийския съвет на Старозагорската митрополия по повод предложението на кмета Живко Тодоров сградата да бъде дарена на Митрополията. Целта на разговорите бе правилно да бъде разбрано желанието на Църквата да придобие имота, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора.

Съдбата на сградата ще бъде обсъдена и решена от Общинския съвет в Стара Загора на редовното заседание на 31 януари.

„Това решение ще остане във времето и то ще бъде съдбовно, защото ще пребъде в годините и ще е в полза на всички старозагорци “, подчерта Митрополит Киприан. Подписаното от деветчленния  Епархийски съвет становище гласи, че поради дългата процедура по съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство на проекта за изграждането на Музей, както и обособяването на природно-научна  част към него, срокът за реализирането да бъде 10 години. В становището е изразена и надеждата, но и голямата отговорност, която носи Старозагорската  митрополия, за разрешаването по най-добрия начин на създалото се напрежение около имота в парка.

„Водени сме от желанието да направим нещо полезно за Стара Загора, с което подобаващо да отбележим 180 години от рождението на заслужилия и именит наш предшественик, блаженопочиналия Старозагорски  митрополит Методий“, се казва в становището представено пред старейшините днес.

„Вас Бог и народното доверие са поставили на това място, за да решавате мъдро и по съвест, Вам принадлежи правото да решавате, но и върху вас лежи отговорността за взетите решения, отговорност пред Бога, отговорност пред историята, отговорност пред нас – гражданите на Стара Загора“, завършва становището, адресирано до председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания, поиска подробности за идейния проект на бъдещия Музей. Именно на тази комисия бе предложението да се отдаде имотът на църквата, но с няколко  условия, сред които срок за реализация, обектът да е за обществено ползване, с природно-научна експозиция към него и специална част, която да представя историята на емблематичния  парк.

По време на срещата арх. Петър Влахов, който е част от Епархийския съвет, даде срок от 3 месеца за представяне на идейния проект пред местните старейшини и общественост. „Със становището и ангажиментите, които поемате, съм убеден, че ръка за ръка – местната власт и църквата ще вървят напред, за да сме близо до човешките ценности, за да се развива и нашият град. Убеден съм, че това е правилното решение“, подчерта Николай Диков, водач на най-многобройната група общински съветници от ГЕРБ. Той отбеляза още, че един от пороците на модерното време, в което живеем, е пропагандата в социалните мрежи, която цели до голяма степен единствено разединение, а не конструктивни решения.

Иван Митров от БСП лява България – за Стара Загора също подкрепи идеята на Митрополията, като определи за единствено колебание срока, който бе първоначално предложен за гласуване – 5 години. „Ангажиментът, който поемате, е достатъчно сериозна заявка. Би било добре, още сега, при извършване на ремонтните дейности в парка, да се има предвид и да се обособи парцел, който с общи усилия от граждани и организации, да бъде обновен от тях, както е било навремето – да засадят дърво или друга растителност“, сподели Митров.

Част от присъстващите на разговора съветници отбелязаха, че срещата с представителите на Митрополията е закъсняла във времето. Те изразиха мнение, че голяма част от напрежението в публичното пространство и в социалните мрежи е можело да бъде избегнато при представяне на идеята. Сред тях бе Николай Овчаров от Реформаторски блок, който защити позицията си, че би било добре да бъдат по-широко обсъдени намеренията на Църквата. „Не съм против идеята, а по скоро би било редно решението да се вземе от гражданите на Стара Загора чрез референдум“, каза той.

Янко Янков от Коалиция „Истината за Стара Загора“ посочи, че в момента старейшините са между чука и наковалнята, затова колкото повече детайли се представят пред обществото, толкова по-добре би било. Да бъде отложено разглеждането на дарението на имота докато не бъде представен и обсъден идейният проект предложи съветникът Антон Андонов от ВМРО. Колегата му Недялко Ангелов от БСДП припомни, че години това място чака решение. „Смятам, че това, което предлагате, е най-доброто, което може да се случи с този терен. Вярвам, че ще се намерят средства и воля за това, обърна се той към Митрополит Киприан.

В отговор на спекулациите по темата със съдбата на мястото около бившия ресторант в парка, Старозагорският  митрополит Киприан  бе категоричен, че няма да допусне, в близост до гроба на Дядо Методий  и храма „Св. Теодор Тирон “ да преминават автомобили, както и подчерта, че от общо 16 дарени на  църквата имота от общината през последните години, на 7 от тях се градят, или вече са изградени храмове.

На заседанието на съветниците на 31 януари ще присъства представител на Старозагорската  митрополия, който ще представи цялото становище на Епархийския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - Копринка

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - село Копринка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). То се осъществяваше в една лента заради тежко пътнотранспортно произшествие. 

публикувано на 29.06.24 в 16:10

Моторист загина при катастрофа край Копринка

Моторист е загинал на Подбалканския път между Казанлък и Дунавци в близост до разклона за село Копринка, потвърдиха от полицията. Фаталният инцидент е станал около 10,30 часа, източно от разклона за с. Копринка.  Причините за пътното произшествие все още..

публикувано на 29.06.24 в 12:10

Празникът на житото поведе преславенци по пътя на хляба

Много жители и гости на с. Преславен извървяха пътя на житото от нивата до софрата. С жътварски песни, молитва и водосвет бе възпроизведен ритуала на зажънването, жътварите и стопанина Йордан Танев изиграха и първото жътварско хоро на ожънатата нива...

публикувано на 29.06.24 в 11:42

Площадът в стралджанското село Воденичане ще носи името на поетесата Станка Пенчева

Централният площад в ямболското село Воденичане ще носи името на голямата поетеса Станка Пенчева, решиха на последното си заседание съветниците в община Стралджа.  Станка Пенчева е житейски и духовно свързана със Стралджа и родното село на нейния..

публикувано на 29.06.24 в 11:38
кула петровден

Петровден е

Отбелязваме Петровден. Това  е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки,..

публикувано на 29.06.24 в 07:59

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде слънчево. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще се развива купеста облачност , но ще остане почти без..

публикувано на 29.06.24 в 07:37
СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17