Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георге Иванов: България и Македония да сключат договор за стратегическо партньорство

С официална церемония в резиденция "Водно" в Скопие започна официалното посещение на президента Румен Радев в Македония

| обновено на 16.02.18 в 19:15
4
Румен Радев и Георге Иванов
Снимка: president.bg

България и Македония да сключат договор за стратегическо партньорство. Това предложи македонският президент Георге Иванов след среща с българския си колега Румен Радев в Скопие. По думите на Иванов, Македония иска отношенията с България да бъдат пример за останалите държави на Балканите. Президентът Радев определи предложението като много важна инициатива. Той пое ангажимент да предаде искането на Иванов на българското правителство. 

Ще обсъдя с българското правителство и ще предприемем необходимите действия, защото това означава много по-голяма сигурност в региона, от която всички имаме нужда.

Двамата обсъждаха по време на съвместните си разговори и други приоритетни за двете държави области. Акцент беше поставен на влезлия в сила Договор за добросъседство между България и Македония. Президентите Румен Радев и Георги Иванов бяха категорични, че той трябва да намери своето практическо приложение и да не остава само на  хартия. По отношение на договора за  добросъседство, президентът Радев отбеляза, че документът вече е помогнал за ръста на стокообмена и туристопотока от двете държави. 

Двустранните отношения и евроатлантическата интеграция на Македония бяха сред обсъжданите от президентите Радев и Иванов в Скопие теми. Те разгледаха и необходимостта от укрепване на регионалното сътрудничество и нуждата от партньорство между бизнеспроекти и инфраструктурна свързаност. 

Президентът Радев каза: 

Свързаност, транспортна, енергийна и дигитална. 

Македонският президент Иванов приветства подкрепата, която страната ни оказва за евроатлантическата интеграция на Македония и благодари на президента Румен Радев. 

Двамата президенти обсъдиха въпроса с хода на завършването на Коридор № 8 и жп линията България  - Македония.

По отношение на Коридор №8 и двете правителства - и на Република България и на република Македония полагат сериозни усилия. Този коридор трябва да бъде наш основен приоритет.


Посещението на президента  Радев в Скопие, което е и първата официална визита на български държавник в Македония след официалното влизане в сила на договора за добросъседство между България и Македония, продължи със среща на държавния глава с премиера на Македония Зоран Заев.

Държавният глава ще има срещи и с лидера на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Македония

Двустранните отношения между България и Македония и бъдещата евроатлантическа интеграция на страната, се очаква да бъдат сред обсъжданите теми в започващото днес в Скопие официално посещение на президента Румен Радев .  Той ще разговаря с македонския си..

обновено на 16.02.18 в 07:24