Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридесет нови булдозера ще влязат в експлоатация в „Мини Марица-изток” ЕАД

Влезе в експлоатация първият от тридесетте нови булдозера, които се очаква да бъдат доставени до края на септември в „Мини Марица - изток“ ЕАД. През декември 2017 година бяха подписани три договора в изпълнение на  Инвестиционната програма за доставката на  Komatsu D 155AX-8, Dressta TD25R Extra и Caterpillar D8T. Машини от такъв висок клас не са доставяни в Дружеството през последните осем години. Булдозерният парк осигурява ритмичността на добива на въглища. Със закупуването на нови машини от висок клас се намалят разходите за поддържане на старата амортизирана техника, повишава се ефективността на производство и се осигуряват нормални експлоатационни условия за тежкото минно оборудване. 

Двигателят на новия булдозер е турбо дизелов с директно впръскване, отговарящ на нормите за вредни емисии в отработени газове – Euro Stage IV. Машината разполага с електронна мониторна система за контрол и диагностика на всички функции, с електронна памет за всички появили се нередности, телеметрична система за дистанционен мониторинг и с ергономична и шумоизолирана кабина.

Технологичната механизация е важна част от минното оборудванe. Булдозерите, турнодозерите, челните товарачи, чистачните устройства и еднокофовите багери осигуряват по-ефективната му дейност като подготовят трасета, планировка и др.  Булдозерите участват в изграждането на трасета за гумено-лентовите транспортьори; на ремонтни площадки за основни ремонти на тежкото минно оборудване; за изграждането и поддръжката на основни и спомагателни пътища, на диги за защита от наводнения, утайници и водосборници, необходими за третиране на отпадъчни и дъждовни води и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сливен търси достойния за наградата "Д-р Иван Селимински"

Община Сливен вече приема номинациите за тазгодишната награда "Д-р Иван Селимински". Тя се присъжда за принос и постижения в опазването на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край, в историческо-краеведческата дейност и в..

публикувано на 13.08.24 в 14:52

Четири училища в община Тунджа ще бъдат обновени по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“

Четири училища  в община Тунджа спечелиха проекти по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“.  Общата стойност на проектите е 58 899 лв. Близо 15 хиляди лева ще получат Основно училище „Христо Ботев“ в..

публикувано на 13.08.24 в 14:34

В Зоопарк Стара Загора влизаме с още една възможност

Вече работи и се ползва още един алтернативен метод за закупуване на билети за посещение в Зоопарк Стара Загора, съобщи д-р Найден Илинов, директор на институцията. Това се случва чрез машина, която се намира непосредствено преди входа на..

публикувано на 13.08.24 в 14:32

Град Шипка е с ново осветление и обновени паркове

С  ново осветление и обновени паркови и тротоарни пространства  се сдоби преди Богородичните празници град Шипка , съобщи кметът на града Василка Панайотова. „ Тази година честванията на празника на града ще бъдат посветени както на..

публикувано на 13.08.24 в 14:30

Старозагорската опера с две представления на брега на древния Севтополис

Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе ще бележи за четвърти път Старозагорската опера, която ще представи на откритата сцена на язовир „Копринка" своите впечатляващи продукции на мюзикъла „Ромео и..

публикувано на 13.08.24 в 13:47

Нови правила за детските столчета от 1 септември

От 1 септември 2024 година ще се използва само един стандарт за столчетата, в които децата се движат в автомобила. Това е R129 стандарт. Той взема предвид височината на детето, вместо теглото, както беше при предходния  R44. Това позволява..

публикувано на 13.08.24 в 12:39

Бедственото положение в община Харманли е отменено

Със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман бедствено положение в област Хасково, обхващащо територията на община Харманли, се отменя считано от 11:00 часа днес, след като пожарът е овладян. Големият пожар между с.Коларово и..

публикувано на 13.08.24 в 11:15
Снимката е илюстративна

Бързо производство за шофиране след употреба на алкохол срещу 60-годишен мъж

Бързо производство е образувано срещу 60- годишен мъж, управлявал автомобил след употреба на алкохол. На 12.08.2024г. в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Стара Загора е образувано бързо производство чл.343б, ал.1 от НК, затова около 12, 10 часа на обяд..

публикувано на 13.08.24 в 10:05

Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев.  Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града..

публикувано на 13.08.24 в 08:42

Задържаха тракторист за пожара в Харманлийско

57-годишен земеделски производител е задържан до 24 часа заради пожара край харманлийските села Изворово и Коларово. Пламъците избухнаха вчера следобед, но късно снощи бяха овладени от огнеборците. Пожарът изгори трактор и разследващите установяваха..

публикувано на 13.08.24 в 08:30