Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова трябва да представи информация за състоянието на топлофикациите

Крайният срок е 1-ви октомври

| обновено на 05.04.18 в 10:49
Снимка: Ани Петрова, БНР

Народните представители приеха с пълно единодушие решение, с което възложиха на министъра на енергетика Теменужка Петкова до 1-ви октомври да представи подробна информация за техническото състояние и експлоатационната годност на топлофикациите в страната. Това ще съвпадне с началото на новия отоплителен сезон.

Решението беше предложено от БСП, които инициираха разискване за политиката на държавата в областта на топлоподаването. Социалистът Любомир Бонев се позова на случаите на аварии в топлофикация "Перник" и незадоволителната защита на потребителите на топлоенергията.

"Защитата на потребителите обаче е ограничена и няма кой да удовлетворява техните искания. Известно е, че в страната инвестициите в топлопреносната мрежа, ако въобще има такива, са минимални, а ремонтите се правят на парче. Основен ремонт на мрежата не е правен с години. Хората ще продължават да студуват, ако министерството не вземе мерки и не принуди собствениците на дружествата да инвестират в мрежите."

Министърът на енергетиката припомни по време на дебатите, че от 12 топлофикационни дружества в страната 11 са частни, а само едно е собственост на община. Тези дружества преценяват каква да е инвестиционната им програма, посочи Петкова  и изнесе следните данни:

"За периода от 2013 до 2017 година по националния план за инвестиции от 12 топлофикационни дружества, 11 са се възползвали от този механизъм и средствата, които са инвестирани са в размер на 67 милиона лева. По всички тези проекти са отчетени извършени инвестиции, срещу които пък са получили безплатни квоти за над три милиона."


Елена Аксиева от 16 МИР Пловдив положи клетва като народен представител от партия "Воля" на мястото на Нина Миткова, чиито правомощия бяха прекратени. 

Парламентарните групи на ГЕРБ и БСП поздравиха българския народ за предстоящия Великден. Галя Захариева от ГЕРБ призова:

"Да си спомним за християнските добродетели на семейните ценности. Любовта към ближния, милосърдието и смирението. Нека не само в тези дни се опитаме да помогнем на страдащите, независимо от тяхната религия и етнос".

Васил Антонов от БСП се обърна с думите:

"Възкресението, то е надежда, че след всяко зло идва добро, че всеки разкаял се получава прошка и втори шанс, на това ни учат православните ценности. Нека в нашите делници по-често се обръщаме  към тях и да ги следваме".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!