Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април

| обновено на 20.04.18 в 11:44
Снимка: БГНЕС

Миньори от държавните „Мини Марица-изток" излизат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април, обяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Те настояват да се увеличи поне с 15 процента цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени.

Започва срещата на президентите на "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров с енергийния министър Теменужка Петкова по исканията на синдикалистите.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн - двете американски централи и държавната "Марица-изток 2", синдикатите предупреждават непрестанно, каза Александър Загоров от КТ "Подкрепа"."Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза той.

Аргументите на синдикатите е готова да изслуша енергийният министър Теменужка Петкова.

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова.

В интервю за БНТ министър Петкова съобщи, че е пресечена тенденцията НЕК да работи на загуба и за 2017 година дори отчита печалба.

"Тенденцията е доста променена и това се дължи на реформите, които бяха извършени и продължават да се извършват в сектор "Енергетика". Още в началото на нашия предишен управленски мандат бяха предприети няколко много сериозни стъпки по отношение на стабилизирането на сектор "Енергетика". Така че за отчетната 2017 година Националната електрическа компания (НЕК) ще реализира положителен финансов резултат. Това не се е случвало от много години насам - печалба в порядъка около 6 милиона лева. Това са, разбира се, все още неокончателни данни", каза тя.Още от категорията

Министър Вълчев е поел ангажимент за редуциране на наемите на общежитията

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поел ангажимент, че там където това е в неговите правомощия, наемите на студентските общежития за януари и февруари ще бъдат редуцирани с 50%. Искането бе отправено от Националното..

публикувано на 15.01.21 в 16:06
Емил Христов

Текат срещи за сформиране на общински предизборен щаб на ГЕРБ

Работи се по сформирането на общинския предизборен щаб на ГЕРБ, съобщи общинския председател на партията Емил Христов. В качеството си на заместник-председател на 44-тото народно събрание той коментира как ще бъде гарантирана безопасността и..

публикувано на 15.01.21 в 16:01

Няма промяна в условията за кандидатстване по програмата „Родители в заетост“

Няма да има промяна в условията и изискванията по програмата „Родители в заетост“ за календарната 2021 година, каза за Радио Стара Загора Галина Коларова –експерт „Програми и проекти“ към Дирекция Бюро по труда Стара Загора. По програмата могат..

публикувано на 15.01.21 в 11:04

76 лева струват стоките от потребителската кошница

Годината за слънчогледа беше лоша, но тя беше такава за всички производители в Европа, а това налага една равновесна цена на пазара. Няма причини за рязкото й повишаване. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на..

публикувано на 15.01.21 в 10:09

Залагат 150 000 лв. в бюджета на Стара Загора за премахване на сметища

150 000 лв. за ликвидиране на незаконни сметища са заложени в проектобюджета на Община Стара Загора за 2021 г., съобщи съветникът от „Възраждане“ Искра Михайлова. Уверението е получила от директора на Дирекция "Транспорт, чистота и екология"..

обновено на 15.01.21 в 09:20

Риск от измръзване на посевите в ямболско заради наводненията

Три пъти над месечната норма са отчетените до момента валежи в някои части на Ямболска област. Обстановката в региона постепенно се успокоява, но съществува риск от измръзване на посевите в залетите земеделски земи.  При месечна норма от 38 литра,..

публикувано на 15.01.21 в 06:52

Община Свиленград набира потребители за услугата "Топъл обяд"

Във връзка с определяне на дейността по предоставяне на „Топъл обяд” Община Свиленград обявява прием на заявления за включване в услугата Топъл обяд, за кандидатстване по  процедура BG05FM0P001-5.001 „3.1- Топъл обяд в условията на пандемия от..

публикувано на 15.01.21 в 06:25

535 са новите случаи на коронавирус, 35 за област Стара Загора

535 са новите случаи на коронавирусна инфекция за втори пореден ден, показват данните в Единни информационен портал към полунощ. 7439 са направените тестове за последното денонощие.  Положителни са над 7% от пробите. 6728 са оздравелите, починали са 47..

публикувано на 15.01.21 в 06:08

Второто залесяване на Лесопарк „Боровец“ ще се проведе на 23 януари

Служители на Общинско предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт“ започнаха подготовка на терена в Лесопарк „Боровец“ за предстоящото залесяване на 5600 фиданки, което ще се проведе на 23 януари, събота, след 10:00 часа. Изкопани са над 1000 отвори..

публикувано на 14.01.21 в 18:28

Без големи тържества ще се проведе ромския празник в Сливен

Без големи тържества и традиционното наддаване за петела ще се проведе ромския празник Банго Васий в Сливен. Това съобщи Стела Костова, председател на Ромската академия за култура и образование. Заради забраната за масови събирания от академията са..

публикувано на 14.01.21 в 17:21