Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от 40 училища, сред които ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора, ще мерят сили колко добре владеят родното слово

Пилотно състезание по български език стимулира грамотността на децата

В инициативата могат да участват ученици от V, VI и VII класове

Гражданското сдружение „Живата вода на България“ организира състезание по български език, наречено „Пазим езика си“. Целта е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език.

„Стремежът на „Живата вода на България“ и неговите партньори е „Пазим езика си“ да стане национално състезание през следващата учебна година и в него да могат да се включат всички желаещи“, каза председателят на управителния съвет на „Живата вода на България“ г-жа Десислава Радева.

Участниците в „Пазим езика си“ ще са разделени в две възрастови групи - V клас и VI – VII клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга - на 12 и 25 май. Крайният срок за записване е 8 май.

Събитието е в партньорство инициатива „Как беше на български?“, които са вдъхновили и изработили част от изпитните материали. Партньор е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Експертно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров ще оценява на място как са се справили финалистите.

В журито участват още преподаватели по български език и литература, автори на редица учебни помагала, представители на СУ „Св. Климент Охридски“.

Мариана Манчева, директор на СУ„Васил Левски“ в Карлово, член на експертното жури представи състезанието, неговия регламент и цели.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Село Бели бряг

Радневското село Бели бряг върви към заличаване

Към момента има останали около 15 жилища в радневското село Бели бряг, които не са преминали към доброволно изкупуване от „Мини Марица-изток“ . Населеното място върви уверено към заличаване, поради разширяване дейността на държавната минна..

публикувано на 14.08.20 в 08:35
Хасково

Допълнителни 180 000 лв. за култура в Хасково

Допълнителни 180 437 лв. ще бъдат раздадени за култура в Хасково. Това са пари извън средствата, отпуснати от Министерството на културата. Тези средства ще бъдат раздадени по новата Наредба, която общинските съветници в Хасково приеха преди 3..

публикувано на 14.08.20 в 07:15

Протестът в Стара Загора отново в центъра на града под мотото " Край на диктатурата и гешефтурата"

Протестът в Стара Загора отново се завърна пред сградата на Областната управа. Граждани създадоха грамада от камъни, която по думите им символизира корупцията и разрухата в държавата. След като 8 дни протестиращите блокираха пътя Стара Загора..

публикувано на 13.08.20 в 21:08

Асоциация "Родители" настояват за разширяване обхвата на програмата "Родители в заетост"

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обсъди преди дни с представители на Асоциация „Родители“ възможности за подкрепа на семействата, чиито деца бъдат карантинирани през следващата учебна година заради случаи на COVID-19. Според..

публикувано на 14.08.20 в 07:50

Община Свиленград продължава да работи за пречиствателна станция за водата

Местните жители недоволстват от замърсената с манган и желязо вода, но с най – висока цена за България – от 3, 50 лв. за кубик от този месец. „Община Свиленград отхвърли бизнес плана на ВиК Хасково, защото при разглеждането му ние не видяхме в..

публикувано на 13.08.20 в 16:34

Освещават новата църква в село Виден на 30 август

На 30 август от 09:30 часа ще бъде осветена и открита новопостроената църква „Свети Атанасий Велики“ в село Виден. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Тържествена света литургия в съслужение със свещеници от..

публикувано на 13.08.20 в 15:28

Въстановяват се разходките на кучета от Общинският приют за безстопанствени животни, очакват доброволци

Общинският приют за безстопанствени животни е вече в нова сграда в с. Могила.  Капацитетът му е 120 места, но има възможност за разширяване. В момента там са настанени 100 кучета. Повече от 115 са осиновените животни от началото на годината...

публикувано на 13.08.20 в 10:10
Георги Гьоков БСП

Пропадна извънредното заседание на Парламента

  Парламентът не събра необходимия кворум от 121 депутати, за да се проведе извънредното заседание днес, свикано по искане на  „БСП за България".  При два опита за регистрация председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че са записани 78..

публикувано на 13.08.20 в 09:54

Пети смъртен случай от COVID-19 е регистриран в област Хасково

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети четири проби за наличие на коронавирусна инфекция . Две от тях са взети от пациенти на МБАЛ-Хасково. Другите две проби са контроли, взети от РЗИ-Хасково, на мъж на 28 години от община..

публикувано на 13.08.20 в 08:43

В Свиленград организират протест за цената и качеството на водата

Протест под надслов „Висока цена за токсична вода“ организират днес в Свиленград от 19 часа.  Организаторите са отправили писмено и молба за участие с разяснения защо се бави изграждането на пречиствателна станция в Свиленград към кмета арх. Анастас..

публикувано на 13.08.20 в 07:14