Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опасни електропроводи убиват защитени лешояди край Котел

Рискови електропреносни трасета край Котел са станали причина за смъртта на поредните ценни белоглави лешояди, информират от „Зелени Балкани“. Природозащитниците сигнализират, че в началото на март, края на април, и на 7 май тази година са загинали три птици маркирани като К92, К6С и К7М. Те са внесени от Испания през 2013 и 2014, като част от международната програма за завръщането на вида в България.

„Особено емблематична от тях е птицата K6C. Това беше мъжкият от двойката лешояди, които загнездиха за първи път в Централен Балкан, след десетилетия отсъствие на вида от района. Това стана благодарение на съвместните усилия на екипа на Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП за завръщането на вида в Стара Планина. През миналата година младите и неопитни птици загнездиха, като за съжаление направиха гнездото си буквално на земята, което наложи да бъде взето яйцето им и да бъде инкубирано в Спасителния център за диви животни. Въпреки това, самото загнездване на двойката даваше надежди за възстановяване на колонията в района на Национален парк "Централен Балкан". Година по-късно, със смъртта на мъжката птица това вече няма да е възможно...“, посочват от „Зелени Балкани“. 

Природозащитниците посочват, че това са поредните птици от редкия вид, които стават жертви на два, отдавна идентифицирани като опасни, електропроводи. Стълбовете са картирани отдавна от екипа на природозащитната организация ФДФФ като опасни. За обезопасяването им са подадени подробни писма и указания, с молба за съдействие от ЕВН и дори е изразена готовност да се предостави безвъзмездно на електроразпределителното дружество необходимите изолатори за обезопасяване на трасето.
Въпреки това, трасето все още не е обезопасено, което е и причина за продължаващите инциденти, посочват от екипът на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. Те изказват своето безкрайно разочарование, че въпреки инвестираните огромни усилия, труд и средства на трите организации, наличието на необезопасени трасета продължава да се явява основен фактор, който пречи на завръщането на лешоядите в Стара планина. Въпреки привлечения човешки и финансов ресурс и наличието на целеви средства за изолиране на стълбовете, това не би било възможно без съдействието на местното представителство на EVN, както и на отговорните институции, в лицето на РИОСВ и МОСВ, които са декларирали през европейските институции своята подкрепа и активен ангажимент към проекта за завръщане на лешоядите, посочват природозащитниците.

Още от категорията

Стара Загора се прекланя пред своите бранители

Стара Загора отбелязва днес 144 години от ожесточените боеве за Освобождението на града по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) В знак на признателност към подвига на хилядите герои, сражавали се за Стара Загора, граждани и официални лица поднесоха..

публикувано на 31.07.21 в 10:51
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Стара Загора отбелязва 144 г. от епичните боеве по време на Руско-турската война

Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново на мемориала „Бранителите на Стара Загора“ , за да отдадат почит на знайните и незнайни войни дали живота си в защита на..

публикувано на 31.07.21 в 09:53

Новозаразените с коронавирус у нас са 346

346 са новите случаи на хора, заразени с коронавирус, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителни са 1,5% от направените 22 989 тестове за последното денонощие.797 са пациентите в болница, като 75 са в интензивни..

публикувано на 31.07.21 в 09:50

Пожарът край село Виден е изгасен

Пожарът край павелбанското село Виден е изгасен, съобщи за Радио Стара Загора кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу. На усилията за овладяване на огъня е помогнал и силният дъжд, завалял преди час и половина над района, каза още кметът. На място ще..

обновено на 30.07.21 в 20:47

Продължават усилията за ограничаване на пожара край Павел баня

Продължават усилията на огнеборци и горски служители да овладеят пожара край село Виден, община Павел баня. Огънят е обхванал около 100 дка гора. Пожарът възникна в ранния следобед. Гори борова и смесена гора на около 2-3 километра от село Виден...

публикувано на 30.07.21 в 17:57

Делегация на Тракийски университет в Германия договори нови възможности за студентите

Делегация на Тракийски университет в Германия, начело с ректора доц. д-р Добри Ярков, договори нови възможности за студентите от старозагорската Алма матер.  Те ще могат да реализират практики във ферми с най-високо ниво на технология в област Саксония,..

публикувано на 30.07.21 в 16:28

Неправилно ползване на новите скутери крие опасност от инциденти

Над 100 електрически скутера, разпределени на 13 ключови локации в града от тази седмица могат да бъдат използвани от граждани и гости на Стара Загора.  Услугата е платена и се предоставя чрез най-големия оператор в света на споделени електрически..

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Спешният център в Стара Загора отчита ръст в сигналите, свързани с жегата

Повишение на случаите на неразположение, причинено от горещата вълна, заляла страната, отчитат от Центъра по смешна медицинска помощ в Стара Загора. Около 30 са сигналите, на които екипи на спешната помощ са се отзовали до момента през деня. „Близо 90%..

публикувано на 30.07.21 в 15:50

Горски пожар бушува край павелбанското село Виден

Пожар е обхванал горски масив в землището на село Виден, община Павел баня.  Огънят се е разпрострял на площ от около 100 декара.  Няма опасност за населението, заяви кметът на Павел баня Иса Бесоолу.  Три пожарни автомобила, горски служители..

публикувано на 30.07.21 в 15:38
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Безплатен транспорт за честванията на 144 год. от боевете за Стара Загора

Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в епичните боеве за защитата на Стара Загора, ще бъде кулминацията в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на 144..

публикувано на 30.07.21 в 14:04