Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представянето е тази вечер от 18.30 ч. в РБ „Захарий Княжески“

Олга Клисурова написа дебютна книга за любовта, еротиката и още нещо- “Цвят от глухарче“

Книгата представя известният психолог Минчо Николов

Известната от работата си в Сдружение „Пътуващите книги“ старозагорка Олга Клисурова издаде първата си книга с разкази „Цвят от глухарче“. Представянето е тази вечер, 22 юни, от 18. 30 часа в залата на РБ “Захарий Княжески“. За пръв път ще бъда от страната на автора, ще отговарям на въпроси и това е извън зоната ми на комфорт- споделя авторката. Тя определя себе си като четящ, а не пишещ човек, но виновен за създаването на книгата е първият написан разказ „Цвят от глухарче“, който печели и първия анонимен конкурс на „Пътуващите книги“. „Този разказ ме преследва близо месец и не ми даде покой, докато не го написах и публикувах“- разказва още Олга Клисурова. Трудно според нея е началото, да си повярваш и след това идеите те връхлитат на различни места. „Когато ми хрумне нещо трябва веднага да си го запиша и това понякога затруднява общуването ми с хората. Случвало се е в заведение да извадя лист и химикал и да нахвърля идея , след което продължавам разговора си с моя събеседник. Неловко е понякога, но ако не запиша мислите си веднага, знам, че ще ме тормозят дълго време.“- откровено разказва авторката. Разказите са подчертано лични и изстрадани, част от лични преживявания, но между тях няма сюжетна връзка. Запазено място има само за последния разказ „Последно писмо до ТЕБ“ и той е естествен край на този цикъл.

Книгата ще представи психологът Минчо Николов, който със сигурност е подготвил предизвикателства- разкрива част от сценария на представянето Олга Клисурова и допълва: „Трябва да бъде естествена среща и аз не държа да бъде подготвена, ще реагирам интуитивно и искрено.“ Редактор на книгата е Мира Балдаранова. Тя успява да я направи по-адаптивна за чете и по-красиви разказите- продължава Клисурова. Ели Йорданова е творец на оформлението и със страхотен усет към детайла. Корицата е цяла картина и е рисувана специално за книгата от Милен Вълчев. Илюстрациите също са негови и са неизменна част от прочита и внушението  на разказите.

За сега авторката няма друг проект върху, който да работи. За писането е нужна потребност, а в момента нямам такава - допълва още тя. За нея е най-важна провокацията като импулс за творчество.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

Наближава фестивалът „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора „Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката. На едно от най-магичните места за Стара Загора -..

публикувано на 26.04.24 в 12:03

МВР с мерки за безопасни празници

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница, Великден, 1-ви май, Гергьовден са планирани и предстои да бъдат осъществени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:11

В Хасково заседава старият общински съвет

Днес за първи път в Хасково заседава старият Общински съвет с мандат 2019-2023 година. Това се налага заради касирането на изборите и назначаването с указ за провеждането на нови на 23 юни. Дневният ред съдържа 20 точки. В началото на заседанието..

публикувано на 26.04.24 в 10:07

Подреждат изложба в село Остра могила

Народно читалище „Пробуда-1927г“ в старозагорското село Остра могила за първи път представя изложба на творци живеещи или свързани със селото. Картини, приложно изкуство и дърворезба са подредени в експозицията. Събитието ще започне с водосвет..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Градушката удари и село Шивачево

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд вчера следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

Щети след градушката и в старозагоркото село Калояновец

Щети нанесе снощната градушка и в старозагорското село Калояновец. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Радостина Калчева, кмет на селото. Сигнали са подадени за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход само на селото, а..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес . Очаква се да бъдат  налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 26.04.24 в 08:26

Цена на агнешкото над 28 лв не е нормална, от производител излиза 10-12 лв

Продължават да падат цените на зеленчуците и плодовете, най-сериозно при краставиците. Те ще и продължат да поевтиняват. Това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Потребителската кошница тази седмица е точно толкова,..

публикувано на 26.04.24 в 08:20