Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 10 000 подписа са събрани в Стара Загора в подкрепа на майките на деца с увреждания - снимки

Днес отбелязаха 1 месец от началото на протеста

Близо 10 000 подписа са събрани в Стара Загора за един месец от началото на протеста на майките на деца с увреждания. На специален празник в градския парк под надслов „От хора за хора“ инициаторите организираха игри и забави за децата, в които се включиха актьорът Димитър Митев – Джими и хип хоп певецът Иван Динев - Устата. 

Десетки майки на деца с увреждания присъстват на празника, организиран в тяхна подкрепа в парк "Пети октомври". Те изразиха своята огромна благодарност към широката обществена подкрепа, получена от страна на старозагорци. По думите им, реформа в системата е абсолютно наложителна.

"Затова е нужен електронен регистър, в който да има вкарана информация за хората с увреждания, информация колко от тях са деца, колко са младежи, с какви потребности. Настояваме да седнат и да могат да съберат информацията, и да направят индивидуални оценки на всички хора с увреждания на потребностите", апелираха участници.

Майките споделиха, че са принудени, ако не се предприеме реформа на системата, да напуснат държавата. Така се увеличава здравното емигрантство - цели семейства напускат страната, за да осигурят приличен живот на децата си в други държави. На събитието присъстваха, както жени - вече живеещи в други страни, така и такива, които изчакват промяна, и ако тя не се случи, ще напуснат България.

Към каузата се присъедини и изпълнителят Иван Динев-Устата, който от години подкрепя майките на деца с увреждания.

"Радвам се, че напоследък става така, че това се афишира достатъчно силно в обществото и в медиите. Имаше достатъчно силен отзвук."

Подписи ще продължат да се събират до края на месец август, след което ще бъдат изпратени в София и предадени на управляващите и на народните представители.


Още чуйте от репортажа на Нели Ангелова в прикачения звуков файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48
Снимката е илюстративна

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско, военна техника се включва в борбата

И днес продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Военни с тежка техника се включват в овладяването на огнената стихия. Към момента няма опасност огънят да засегне къщи и стопанства. Разпространението на пожара е овладяно,..

публикувано на 13.07.24 в 09:44

Ивайло Захариев гостува в "Лятно кино под звездите" в Стара Загора

Чудесна юлска вечер, българско кино с първия филм за спортни танци и безплатна прожекция с личното присъствие на нашумял актьор, щедро раздаващ автографи. Всичко това се оказа отново неочаквано добра комбинация за старозагорци. Тази вечер стотици от тях..

публикувано на 12.07.24 в 23:11
Снимката е илюстративна

Изгоряха къщи в село Срем и Горноселци в област Хасково, няма пострадали хора

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман проведе извънредна работна среща в областна администрация с главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев- и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар..

публикувано на 12.07.24 в 21:50
Снимката е илюстративна

Спряха огъня към елховските села Гранитово и Мелница

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители  В утрешния ден..

публикувано на 12.07.24 в 20:52
Снимката е илюстративна

Пожарът от Тополовградско се прехвърли край елховски села

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на тополовградското село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово,..

публикувано на 12.07.24 в 20:13

МРРБ отпусна 15.5 млн. лева за четири мащабни ремонта в Стара Загора

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместникът му арх. Мартин Паскалев подписаха днес в Министерство на регионалното развитие и благоустройството споразумения за финансиране на 4 крупни обекта. Те са на обща стойност 15.5 млн. лева и ще..

публикувано на 12.07.24 в 18:53

Стара Загора се включва в проект за кръгови решения за текстилни отпадъци

Проектът има за цел да подобри инструментите на политика на европейските общини, чрез  засилване на управлението на текстилните отпадъци и привеждането им в съответствие с изискванията, определени от новите регламенти на ЕС. Това по-конкретно означава..

публикувано на 12.07.24 в 18:50