Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа официална визита на германски канцлер в Скопие

Меркел благодари на премиерите на Македония, Гърция и България за политическата смелост

| обновено на 08.09.18 в 19:02
Германският канцлер Ангела Меркел и македонският премиер Зоран Заев на срещата им в Скопие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Скопие Ангела Меркел благодари на премиерите на Македония, Гърция и България за политическата смелост да решават проблемите на Балканите. Това е първото посещение на германски канцлер в Македония след обявяването на независимостта ѝ на днешния ден преди 27 години.

Основните послания на канцлера Меркел в Скопие бяха около предстоящия референдум на 30 септември, който обвързва членството в Евросъюза и НАТО със споразумението с Гърция за името. Меркел подчерта, че пробивът е постигнат след години застой.

„Бих искала да благодаря на министър-председателя Заев, но и на всички други, които имат заслуга, особено на гръцкия премиер Алексис Ципрас, а също и на България, на премиера Бойко Борисов, за политическата им смелост“, каза тя.

На съвместната пресконференция с премиера Зоран Заев Меркел заяви, че референдумът на 30 септември е възможност пред страната да се отворят вратите на Европейския съюз и НАТО.

„Вие сте поканени за членство в НАТО, имате перспективата да се присъедините към Европейския съюз. Все още предстои много работа, но предпоставката, разбира се, е успешен референдум на 30 септември. Няма да се намесвам в решението на вашите граждани, но мога да кажа от моя собствен опит, че исторически възможности не възникват всеки ден, а само веднъж на поколение“, каза германският канцлер.

Премиерът Заев благоди за подкрепата. „Германия е силен поддръжник на нашия стремеж да станем равноправен член в най-силните и стабилни семейства в света - в НАТО и ЕС“, добави той.

Македонската информационна агенция отбелязва, че България беше първата страна, признала независимостта на Република Македония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!