Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След опасна разходка сред руините

Специалисти от Europa Nostra се впечатлиха от "Чинията" на Бузлуджа и от разрухата ѝ

Студенти ще снимат и сканират бившия социалистически монумент

Група специалисти от водещата неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra посетиха Паметника на Бузлуджа. Граам Бел, архитект от Великобритания, Марио Аймери, инженер от Испания и Лорен Леви – Строс, д-р по социология от Франция се запознаха на място с превърнатия в развалина Дом-паметник на БКП. Сградата бе отключена специално за тях от служителите на МВР, които я охраняват денонощно от 1 май.

Тримата чуждестранни специалисти влязоха в развалините на "Чинията", водени от областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Групата огледа останките от социалистическия монумент при изключително бурен вятър и опасност от срутване на елементи от разпадащата се покривна конструкция.

„Бузлуджа е глава от историята на България, но тя е и част от историята на Европа, сподели след обиколката из руините архитект Граам Бел, член на управителния съвет на Europa Nostra. Той не скри, че е впечатлен от монумента.

„Бузлуджа е невероятна и изключително впечатляваща, но съм шокиран колко лошо е състоянието ѝ. Въпросът е не дали може да се възстанови, а дали хората искат това да стане. Не мога да разбера защо повече хора не познават тази сграда. Тя е в България, но е от европейско значение и е невероятен фактът, че е непозната в чужбина“, каза още британският архитект.

Снимка

Предстои екипът на Europa Nostra да даде своите препоръки за бъдещето на монумента.

В министерството на културата вече е задействана процедура „Чинията“ да получи статут на паметник на културата. Той ще ѝ даде възможност да кандидатства за европейско финансиране, с което да се извърши консервацията ѝ. Това съобщи арх. Дора Иванова, която през 20014 година направи като своя дипломна работа проект да превръщането на паметника на Бузлуджа в музей на цялата българската история.

Днес в рушащата се сграда арх. Иванова сподели, че концепцията ѝ е претърпяла промяна и вече твърди, че в сградата трябва да бъде създаден музей на самия Дом-паметник. С 3D технологии да се разкаже историята му от идеята за създаването му до наши дни.  С посредничеството на проф. Николай Михайлов петокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия пък ще заснемат, сканират и свалят чертежите на социалистическия паметник, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова.Галерия

Още от категорията

Община Казанлък предприе незабавни действия за нарушената асфалтова настилка

Във връзка с констатирани нарушения на положения пласт асфалтова настилка в участъци по съществуващата  велоалея  от Казанлък до град Крън, още в началото на тази седмица Община Казанлък се самосезира и предприе следните незабавни действия: -..

публикувано на 17.04.21 в 14:22
Хасково

Международен тенис турнир започва днес в Хасково

В Хасково днес започва международен турнир по тенис, който е от календара на международната тенис федерация. В надпреварата ще участват 128 юноши и девойки до 18 години, съобщи Невена Шопова от организаторите. Кореспондентът  на Радио Стара Загора в..

публикувано на 17.04.21 в 09:48
Община Стара Загора

Доброволци чистят в Стара Загора днес

Община Стара Загора кани старозагорци да се включат в инициативата „Заедно да почистим Стара Загора" като доброволци. Идеята е с общи усилия – на администрацията и граждани, да бъде извършено пролетно почистване на града. Кампанията ще се проведе..

публикувано на 17.04.21 в 08:02

Жестоко убийство в димитровградско село

Зловещо убийство потресе димитровградското село Каснаково. Там, според жители на селото, дъщеря е убила майка си с брадва. Разплитането на престъплението започнало днес по обяд, когато в селото пристигнали една от дъщерите на убитата и нейният съпруг...

публикувано на 16.04.21 в 18:46

От понеделник ограничават движението в 6-километров участък на АМ "Тракия"

 На 19 април - понеделник, след 10 ч. ще бъде ограничено движението от 163-ти до 157-ми на АМ „Тракия“ в платното за София, за извършване на ремонтно-възстановителни работи на жп надлеза при 159-ти км над линията Пловдив – Бургас, съобщават от АПИ...

публикувано на 16.04.21 в 18:19

84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет

Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за облагане на доходите в НАП до момента. 84 % от тях са избрали да подадат формулярите си по интернет, като така се запазва тенденцията на преобладаващо онлайн деклариране. От приходната..

публикувано на 16.04.21 в 17:23

Туристическият бранш в очакване на летния сезон

Египет, Доминика, Дубай и Малдиви са най – предпочитаните от българите дестинации за пътувания в условията на пандемия, съобщи в предаването „Час пик“ туроператорът Тодор Иванов. До края на април се очаква да отпадне изискването за задължителна..

публикувано на 16.04.21 в 17:00

В гр. Шипка продължава ремонтът на читалището

Продължава ремонтът на читалище „Светлина 1861“ в гр. Шипка, който започна в края на миналата година. То е паметник на културата от регионално значение и ремонтът му бе предприет след поредица журналистически материали и репортажи в печатните,..

публикувано на 16.04.21 в 15:24
Община Стара Загора

Инициатива "Заедно да почистим Стара Загора" ще се проведе тази събота

Община Стара Загора кани старозагорци да се включат в инициативата „Заедно да почистим Стара Загора" като доброволци. Идеята е с общи усилия – на администрацията и граждани, да бъде извършено пролетно почистване на града. Кампанията ще се проведе тази..

обновено на 16.04.21 в 14:23
МБАЛ

Обвиняема за източване на болницата в Раднево съди лечебното заведение за неизплатени заплати

Окръжен съд – Стара Загора отхвърли на въззивна инстанция иск срещу радневската болница „Д-р Димитър Чакмаков“  заведен от бившата служителка "ТРЗ и УЧР" на лечебното заведение Марта Стефанова. В него тя настоява да ѝ бъдат изплатени трудовите..

публикувано на 16.04.21 в 13:53