Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С определение на Административния съд

Прекратиха процеса за дарения ресторант на Аязмото

Осемте жалбоподатели търсят нов вариант за атака срещу решението на Общинския съвет

Жалбата на осемте старозагорци срещу решението за дарение на ресторанта на Аязмото на Старозагорската митрополия от Община Стара Загора няма да бъде разгледана по същество и няма да се обсъжда доколко са основателни техните аргументи. Това е определил Старозагорският административен съд с мотива, че гражданите нямат правен интерес да водят дело срещу решението на Общинския съвет.

Финалът на съдебния процес дава правна възможност на Общината и Митрополията да подпишат договора за дарение, обясни юристът на Общината по делото Добромира Вълчева.

Жалбоподателите не са се възползвали от правото си да обжалват пред Върховния административен съд, съобщи техният адвокат Магдалена Овчарова. Те обаче са я упълномощили да търси други законови възможности да атакуват дарението.

В жалбата си осмината старозагорци настояваха съдът да спре решението на Местния парламент от 31 януари и то да бъде обявено за нищожно, защото така описаната в него сграда реално не съществува.

С определението си съдът реално отмени първоначалното си определение, с което на 8 май бе даден ход на делото и се проведоха три съдебни заседания. Още на първото заседание заради обществената значимост на казуса като страна по делото бе конституирана и Окръжна прокуратура Стара Загора. Назначена и изготвена беше и техническа експертиза за състоянието на имота за сметка на жалбоподателите. Според Магдалена Овчарова  експертизата потвърждава твърдението, че  сградата, такава каквато е описана в дарението, не съществува. В акта за дарение са включени неправомерно и около 500 кв. м. градинска площ, настояваха още в жалбата си старозагорци.

Освен това според тях дарението на имота на върха на парк "Митрополит Методий Кусев" на Старозагорската митрополия противоречи на няколко закона, а решението е прието без мотиви и при съществени нарушения на процесуалните правила, а самото дарение нарушава и Закона за културното наследство. Жалбоподателите смятат, че решението погазва конституционния принцип на отделеност на религиозните институции от държавата, както и Закона за дискриминация по принцип религия.

Интервюто с адвоката на гражданите Магдалена Овчарова ще чуете в предаването "Репортер" на 8 октомври.


Още от категорията

Само 13 ученици от начален етап са заявили желание за дистанционно обучение във Второ основно училище

Спокойно и при спазване на всички противоепидемични мерки стартира първият учебният ден присъствено във   II ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Учениците от първи и седми клас са първа смяна, а втора смяна ще бъдат втори, трети и четвърти..

публикувано на 12.04.21 в 10:10
Маноил Манев

Маноил Манев: Правителство от ГЕРБ трябва и ще бъде предложено

„Коалиция ГЕРБ-СДС спечели изборите  в Старозагорски избирателен район заради всичко, което правим през всичките тези  години в градовете и селата на хората. Вече е времето на пробуждането, изборите минаха. Бяхме свидетели на голям популизъм..

публикувано на 12.04.21 в 09:58
Георги Гьоков

Георги Гьоков: Няма място за отчаяние. Стягаме се и работим за хората

“ Тежка загуба за коалицията БСП за България. Почти два пъти по-малък е резултатът на БСП в тези избори сравнение с 2017г. Винаги се борим за победа и сега оставаме трета политическа сила. Това не ни удовлетворява”, коментира изборните резултати..

публикувано на 12.04.21 в 09:40
Министър проф. Костадин Ангелов

От днес отварят ресторантите на 50%, от 29 април и дискотеките

Със заповед на здравния министър, от днес част от мерките в страната стават по-леки.  Присъствено в училищата се връщат учениците от 1 до 4 клас, както и  задължителните групи за предучилищно образование;  учениците, които се обучават в..

обновено на 12.04.21 в 06:48

462 случая на коронавирус, 459 оздравели

462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста. Положителни са под 13% от пробите, показват данните в Единния информационен портал към полунощ.  В област Стара Загора новите случаи са 6, в област Хасково – 10, в област Ямбол – 8, в..

публикувано на 12.04.21 в 06:43

Вече са ясни депутатите от Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол

Централната избирателна комисия обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание , след като 24-мата кандидати, избрани в 2 многомандатни района, заявиха откъде ще реализират мандата си. 27- ми Старозагорски избирателен район..

обновено на 11.04.21 в 12:35

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора. Той беше водач на две листи на партията „Има такъв народ“, като избра 27-ми МИР. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов от ГЕРБ също ще е народен представител от Стара Загора. Четвъртият в листата влиза..

публикувано на 11.04.21 в 12:29

Ограничават движението в Хасково заради отсичане на тополи

Днес (11.04.2021г.) ще продължи работата по изпълнение на дейностите по отсичане и намаляване короните на тополите в Хасково, съобщават от общинския пресцентър.  Фирмата-изпълнител ще работи на бул. “България“, в отсечката между светофара до..

обновено на 11.04.21 в 08:51

ЦИК обявява окончателното разпределение на депутатските мандати

Централната избирателна комисия ще обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание. Комисията ще даде заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица. Ще бъде обявен окончателният състав на парламента,..

публикувано на 11.04.21 в 08:20

1352 са новите случаи на коронавирус

1 352 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са близо 15 процента от направените общо 9 118 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Новите случаи в област Стара Загора са 27. Според тях в болници с коронавирус остават..

публикувано на 11.04.21 в 08:16