Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офицер стана почетен гражданин на Павел баня

4
Снимка: Община Павел баня

Днес на провелото се заседание на Общински съвет Павел баня се състоя церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Павел баня” на генерал-лейтенант Димитър Желев Тодоров за високи професионални постижения в Ракетните войски и артилерията, и изключителни заслуги и принос в съхраняване и предаване на поколенията историческата памет на България, по предложение на кмета на общината Станимир Радевски, информират от пресцентъра на община Павел баня.

Генерал –лейтенант Димитър Желев Тодоров е роден на 8 ноември 1921 г. в гр. Стара Загора През 1942 г. като войник попада в Сливенския военен затвор с 15 годишна присъда за участие в антифашистката съпротива по тъй наречения „Старозагорски военен процес“. От края на 1944 г. участва във Втората световна война като доброволец и помощник командир на дивизион. Следва във Военната академия у нас и в бившия Съветски съюз, посочват историческите данни на общината.

В края на 1960 г. е полковник и началник на щаба на командването на артилерията, а от началото на 1963 г. заема длъжността командващ ракетните войски и артилерия. Присвоени са му последователно званията генерал-майор и генерал-лейтенант. От март 1987 г. преминава в запаса след над 42 годишна служба в Българска народна армия. Носител е на множество военни отличия. Оттеглил се на заслужен отдих, генералът прекарва голяма част от годината в скромната си къщичка в Павел баня и участва активно и със съпричастие в обществения и културен живот на града.

През 2017 г. ген.-лейт. Тодоров беше награден от кмета на общината Станимир Радевски с „Почетен знак” по повод 95-годишнината му.

Председателят на Общинския съвет Шендоан Халит и кмета на общината Станимир Радевски връчиха почетния знак и диплом за удостояването, и картина като подарък на Ген. Тодоров, който от своя страна благодари за оказаната му чест, завършват от пресцентъра на община Павел баня.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Биорали с магарешки каручки в Гурково под патронажа на Тракийския университет

Гурково ще е домакин за 35-и път на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки, което ще се проведе на 1 септември.  Стартът ще бъде даден в 10 часа с магарешки химн и  от президента на уникалното състезание, който пристига с..

публикувано на 30.08.24 в 12:54

Катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък в района на село Змейово

Движението по пътя Стара Загора - Казанлък в района на село Змейово се осъществява двупосочно в една лента поради катастрофа, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 30.08.24 в 12:24

Активисти от Хасково, Минерални бани и Стамболово прекараха нощта пред сараите в „Бояна“

Симпатизанти на ДПС и лоялни на Ахмед Доган привърженици прекараха цяла нощ пред сградите на сараите в Росенец и столичния квартал "Бояна", за да попречат да бъдат изнасяни вещи от там. До напрежението се стигна след като бившият транспортен..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Изследователи на тракийската култура се събират в Казанлък

Научна конференция в Казанлък събира за 15-ти път изследователи в областта на тракологията, тракийската и антична археология. Събитието се провежда днес и утре в историческия музей „Искра“ в рамките на Празниците в долината на тракийските царе. В..

публикувано на 30.08.24 в 12:08

Националният събор "Богородична стъпка" посреща пазители на традициите от 20 области

Предстои дългоочакваното XVIII издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Тази година той ще се проведе на 31 август и 1 септември в курортното селище Старозагорски бани. Организаторите на събитието Община Стара..

обновено на 30.08.24 в 11:47

Хванаха шофьор с 2,9 промила в Стара Загора

Полицията в Стара Загора задържа 40-годишен мъж, който шофирал с 2,9 промила алкохол в кръвта. Това е установено с техническо средство след настъпило произшествие вчера на кръстовището на ул. "Св. Отец Паисий" и ул. "Августа Траяна". По информация на ОД МВР..

публикувано на 30.08.24 в 11:27

36-годишен мъж е с опасност за живота, след като се самонарани

На 29.08.2024г., в 18.15ч., във Второ РУ-Стара Загора е получено съобщение, че мъж предизвикал скандал и буйствал пред магазин в Стара Загора, като псувал, викал и нанесъл удари на 35-годишна жена, както и счупил стъклото на входната врата на магазина,..

публикувано на 30.08.24 в 11:25

Нареждат изложба на картини от Националния пленер по живопис „С Хасково в сърцето“

Понеделник, 2 септември, от 18,00 часа, в галерия „Форум“ ще бъде открита експозиция на творбите, създадени с Хасково в сърцето по време на Националния пленер по живопис. Автори на творбите -  живопис, са Васил Тенев, Илияна Минкова, Ивелина..

публикувано на 30.08.24 в 11:18

Стара река кани гости за събора на селото

Традиционният общоселски събор на Стара река ще се проведе в три поредни дни -  30 и 31 август и 1 септември. Организаторите от кметството са предвидили богата програма и изненади за жителите и гостите на китното балканско селце. Началото на..

публикувано на 30.08.24 в 09:30

Прожектират адаптирани филми за незрящи в рамките на "Празници в Долината на тракийските царе"

В рамките на тазгодишните “Празници в Долината на тракийските царе” в Казанлък, ще бъдат представени адаптирани филми за незрящи. Късометражните ленти "Изповед" на режисьорката Дима Настева и "Три" на Боян Таксиров, ще бъдат прожектирани на..

публикувано на 30.08.24 в 08:57