Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха млади поети в конкурса „Веселин Ханчев” в Стара Загора

Най-добрите млади поети, участници в Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев”, бяха наградени снощи на тържествена церемония в Регионалния исторически музей. В 35-тото издание на поетичния форум участват 80 млади творци. Организатори са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”. Гости на церемонията бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Диана Атанасова, началник отдел „Култура” в Община Стара Загора и Росица Ранчева, един от създателите на конкурса.

В началото на вечерта бе представена стихосбирката „Лентата е почти изснимана“ на Надежда Тричкова, носител на голямата награда от 34-тото издание на конкурса. „Наградата се оказа мощен стимул да пише и да повярва в себе си”, каза редакторът Марин Бодаков. Надежда Тричкова, която за пръв път видя книгата си, благодари на организаторите на конкурса, че дават шанс на поезията.

Жури в състав: Марин Бодаков, Мария Донева и Иво Рафаилов е разгледало над 800 стихотворения на участниците в тазгодишния конкурс. „Имаше и в свободен стих и римувани. Открихме участници и в минали издания. Търсехме талант” сподели Мария Донева. По думите й приятна изненада са били творбите на 14 и 15-годишните участници.

Голямата награда „Златно яйце”  и отпечатване на първа стихосбирка  бе присъдена на  24-годишния Мартин Илиев от София за стихотворението „Като човек от равнината”.

Втора награда получи Габриела Манова на 23 години от София за стихотворението „Тя пристигна с куфар и половина”, а за трета се пребори 16-годишната Теодора Георгиева от Силистра със стихотворението „Кръговрат”.

„Радвам се, че конкурсът е трибуна за интелигентни млади хора. Благодаря, Ви. Създавате наслада, нека да Ви има”, каза при награждаването Иванка Сотирова.

„Благодаря на журито и на организаторите. Тази награда ме радва и ме плаши, но повече ме радва”, сподели новият победител в конкурса „Веселин Ханчев”.

В Къща-музей „Гео Милев“ днес ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

За денонощие четирима задържани да управляват автомобил след употреба на наркотични вещества

През последното денонощие полицията задържа четирима шофьори да управляват автомобил след употреба на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.   На 26.08.2024г. във Второ РУ-Стара Загора е започнато бързо производство по..

публикувано на 27.08.24 в 10:15

Задигнаха маси и столове от заведение в Стара Загора

Старозагорско кафене остана без обзавеждане  след като неизвестни задигнаха част от масите и столовете на заведението. На 26.08.2024г., в 12:00ч., във Второ РУ-Стара Загора е получено съобщение за кражба от кафе-аперитив в гр.Стара Загора.  По данни на..

публикувано на 27.08.24 в 10:08

В село Мамарчево предстои разкриване на нови социални услуги

Деветдесет и седем работни места ще се създадат в община Болярово чрез разкриване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за над 90 потребители. В момента общинската администрация..

публикувано на 27.08.24 в 10:01

Преди началото на учебната година децата трябва да посетят педиатър, офталмолог и ортопед

Преди да започне новата учебна година всяко дете трябва да бъде прегледано от своя лични педиатър, за да се снеме неговият здравен статус и да се установи общото му здравословно състояние, каза по Радио Стара Загора педиатърът д-р Ралица Пейчева....

публикувано на 27.08.24 в 09:50

Спокойна нощ след пожара в Дълбоки

Три противопожарни екипа са останали на мястото на пожара в село Дълбоки през нощта, всичко е спокойно.  "До обяд ще се постараем да оценим щетите и да преценим дали ще остане дежурен екип, който  да следи да не се разпали някое от огнищата. Вчера..

публикувано на 27.08.24 в 08:50

Времето във вторник:валежите се изместват в източната половина от страната

Днес ще е предимно слънчево. След обяд по-значителни увеличения на облачността, купеста и купесто-дъждовна, ще има над Северна и Източна България. На места, главно в източната половина от страната, ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 27.08.24 в 06:30

Осем пожарни и хеликоптер гасят отделни огнища край Дълбоки

Ограничен е пожарът край старозагорското село Дълбоки, няма опасност за гората и къщите. Осем екипа на пожарната продължават да гасят отделни огнища, разпалвани от силния вятър. В борбата с огъня се включи и хеликоптер.  Пожарът погълна стопанска..

публикувано на 26.08.24 в 17:20

Глобиха трима за изхвърляне на строителни отпадъци

За една седмица са издадени три акта за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци на общинска земя в Старозагорско, съобщават от общинския пресцентър. Това става ясно от прегледа на ежеседмичната справка за констатирани нередности по наредби..

публикувано на 26.08.24 в 16:42
снимка: Живко Иванов

Пожарът край Дълбоки се разраства

Огънят, който избухна в следобедните часове, е влязъл в с. Дълбоки и е унищожил няколко двора , съобщи за радио Стара Загора областният управител Методи Марков.  Борбата на пожарникарите да запазят къщите продължава.  В същото време, заради..

публикувано на 26.08.24 в 16:26
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Огнеборци гасят два пожара край Стара Загора

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 15:59