Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Висшето образование влиза в затвора?

Лишените от свобода в българските затвори също да могат да придобиват висше образование. За осъществяването на тази идея работят от близо 3 години ръководствата на Тракийския университет и Затвора - Стара Загора. При посещение в Стара Загора преди няколко дни, идеята получи одобрение и обещание за съдействие и от правосъдния министър Цецка Цачева.

На територията на Старозагорския затвор се намира най-голямата учебна база в системата на местата за лишаване от свобода – Средно училище „Поп Минчо Кънчев“. Годишно в него се обучават между 400 и 500 затворници от 1-ви до 12-ти клас. Затова логично от тук тръгва и идеята завършилите средно образование затворници да могат да продължат да учат, обяснява директорът на Старозагорския затвор Иван Карушков.

"От няколко години с ректора на Тракийския  университет, със старозагорския депутат г-н Христов, отец Йордан и колегите от социалните дейности обсъждаме идеята да се въведе висшето образование като степен на обучение в българските затвори".    

Според Закона за висше образование, изтърпяващите наказание „лишаване от свобода“, нямат право на обучение във ВУЗ. Това е и основната пречка за реализиране на намеренията, поясни ректорът на ТрУ проф. Иван Въшин.

"Поради тази причина се обръщаме към министъра на правосъдието да се промени част от законодателството в областта на правосъдието, след което ще направим нашето предложение за промяна в Закона за висшето образование".

Обучението ще се провежда в затвора, а в бъдеще може и дистанционно. Специалностите, в които биха могли да се обучават лишените от свобода са например социални дейности, икономика, екология, допълва проф. Въшин.

Идеята висшето образование да влезе в затвора получи подкрепа лично от правосъдния министър Цецка Цачева, която присъства неотдавна на откриването на нов параклис към Старозагорския затвор.

"Аз съм убедена, че това би спомогнало за по-бързата ресоциализация на тези хора, когато изтече наказанието им. Поела съм ангажимент заедно с министъра на образованието да се създаде работна група от експерти, които да обмислят тази тема и да я доведем до краен резултат".

Всъщност вече има прецедент за затворник, получил висше образование докато излежава присъдата си. Преди няколко години, изтърпяващ наказанието си точно в Старозагорския затвор бургазлия завърши психология във ВТУ "Св. св.Кирил и Методий" .

Подробностите чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

РЗИ - Стара Загора разполага с 423 дози от ваксината на "AstraZeneca"

Ваксината на AstraZeneca срещу COVD-19 е поставена до момента на 1615 души в област Стара Загора. За два дни първа доза от ваксината на Pfizer-BioNTech са получили 146 членове на секционни избирателни комисии. Ваксинацията с първа доза на заявилите..

публикувано на 26.02.21 в 11:43

Чирпан ще отбележи 3 март пред Паметника на освободителите

Тази година община Чирпан ще отбележи 3 март на мястото, където чирпанлии преди 143 години посрещат свободата. Церемонията по случай Националния празник ще се състои пред Паметният знак на освободителите на Чирпан - така е познат паметникът в началото..

публикувано на 26.02.21 в 10:44

Жените по-често страдат от сезонни депресии

Пролетта чука на вратата. У нас тя е един от най-красивите сезони. Носи надежда, топлина, светлина и усмивки на всички, които нямат търпение да се порадват на повече слънчеви лъчи. С настъпването на този сезон земята се събужда за нов живот...

публикувано на 26.02.21 в 10:36

В Мъглиж са готови за частичните избори в неделя

Близо 10 хиляди са избирателите в община Мъглиж, които в неделя ще имат право да гласуват на частичните местни избори за един от тримата кандидати за кмет на общината. 15 са секционните комисии, членовете вече са определени, като може да бъдат..

публикувано на 26.02.21 в 10:30

Ямболската областна организация на БЧК е модел за работата в страната

Доброволците и служителите на Червения кръст в Ямбол отчетоха работата си през последните 4 години, съобщи за Радио Стара Загора директорът Митко Филипов.  Ямболската областна организация на БЧК е модел за работата в страната. През 2018 г...

публикувано на 26.02.21 в 10:10
УМБАЛ

Увеличават се пациентите с коронавирус в Университетска болница в Стара Загора

Плавна, но трайна тенденция на увеличаване на хоспитализациите на пациенти с ковид 19 се наблюдава в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", съобщи за Радио Стара Загора директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. В момента там се лекуват 40..

публикувано на 26.02.21 в 09:14

1 822 са новите случаи на коронавирус у нас

1 822 са новите случаи на коронавирус при направени 12 645 теста през изтеклото денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 14,4 процента от всички изследвани. В Стара Загора новите случаи са 55, в..

публикувано на 26.02.21 в 06:08

Изготвят технологичен проект за превантивен ремонт на пътя Свиленград – Маточина

Предприети са действия за изготвянето на технологичен проект за превантивен ремонт на път III-5509 Свиленград – Маточина. Това докладва днес пред областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова директорът на Областно пътно управление -..

публикувано на 25.02.21 в 19:15

Общински съвет – Ямбол прие бюджета на общината за 2021 година

Бюджетът на община Ямбол за 2021 г. беше утвърден на днешната сесия на Общинския съвет. Той беше приет с 23 гласа „за“,9 – „против“, 2 – „въздържал се“. Кметът Валентин Ревански определи бюджета на община Ямбол като  балансиран,  консервативен и..

публикувано на 25.02.21 в 19:10

Гласуваха бюджета на Сливен

Всичките 42 точки от дневния ред на днешната редовна сесия на местния парламент получиха подкрепа. С 23 гласа „за“, 10 „против“ и 3 „въздържал се“, общинските съветници приеха бюджета на общината за 2021 г. По думите на кмета Стефан Радев финансовият..

публикувано на 25.02.21 в 17:34