Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Договорът за дарението бе подписан днес между кмета Живко Тодоров и старозагорския митрополит Галактион

С дарения Митрополията ще превърне в музей ресторанта на Аязмото

Община Стара Загора официално дари днес на Старозагорската митрополия сградата на бившия ресторант „Аязмото“. Договорът за дарението бе подписан между кмета Живко Тодоров и Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в сградата на Митрополията и в присъствието на областния управител Гергана Микова, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и медии. Архитект Петър Влахов представи идейния проект за ремонт на сградата, която сред преустройството ще се превърне в Център за православно историческо наследство с природонаучна сбирка и музей на митрополитите на Старозагорската митрополия. 

Решението сградата на бившия ресторант да бъде дарена на Старозагорската митрополия бе взето от Общинския съвет на 31 януари т. г. Веднага след това то бе оспорено от група граждани в Старозагорския административен съд, който обаче се произнесе, че е законосъобразно. Договорът за дарението бе подписан на днешния голям православен празник Игнажден от кмета Живко Тодоров и Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, който изрази благодарност и подчерта, че сградата ще се превърне в място, което ще пази делото на дядо Методий.

Кметът Живко Тодоров припомни, че на проведеното преди време обществено обсъждане, идеята, получила най-голяма подкрепа е била именно превръщането на сградата в музей.

Архитект Петър Влахов  представи идейния проект за  преустройство на сградата в Център за православно историческо наследство с природонаучна  сбирка и музей на митрополитите. Той подчерта, че сградата е знакова за обществеността на СЗ и затова проектантският колектив е запазил доколкото е възможно първоначалния ѝ външен вид. Във вътрешната част проектът предвижда да има конферентна зала, магазин за сувенири, атриум, в който ще бъде посадено живо дърво като символ на парка,  работилница за реставрация на икони и 3 експозиции.

Средствата за построяването на бъдещия православен център ще бъдат осигурени от дарения. Срокът за изпълнение на целия проект е 10 години. Ако не се изпълнят условията по дарението имотът ще бъде върнат автоматично на община Стара Загора.

Група граждани обаче сигнализираха за нередности с дарението. Според тях теренът е бил неправилно актуван като частна общинска собственост, а е трябвало да бъде публична и като такава не може да бъда прехвърлена на митрополията. 

Сигналът е изпратен до Министерство на културата, националния и местния омбудсман, Националния институт за недвижимо културно наследство, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, областния управител, Окръжна прокуратура-Стара Загора, Общински съвет и до кмета на Община Стара Загора. В писмото се посочва, че решението на Общински съвет за дарение на бившия ресторант на Старозагорската митрополия е взето набързо, без никакво публично обсъждане и противоречи на поетия ангажимент имотът да бъде само общински. 
Сигналът е с искане да се извърши контрол върху дейността на Община Стара Загора. Галерия

Още от категорията

Вече са ясни депутатите от Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол

Централната избирателна комисия обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание , след като 24-мата кандидати, избрани в 2 многомандатни района, заявиха откъде ще реализират мандата си. 27- ми Старозагорски избирателен район..

обновено на 11.04.21 в 12:35

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора. Той беше водач на две листи на партията „Има такъв народ“, като избра 27-ми МИР. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов от ГЕРБ също ще е народен представител от Стара Загора. Четвъртият в листата влиза..

публикувано на 11.04.21 в 12:29

Ограничават движението в Хасково заради отсичане на тополи

Днес (11.04.2021г.) ще продължи работата по изпълнение на дейностите по отсичане и намаляване короните на тополите в Хасково, съобщават от общинския пресцентър.  Фирмата-изпълнител ще работи на бул. “България“, в отсечката между светофара до..

обновено на 11.04.21 в 08:51

ЦИК обявява окончателното разпределение на депутатските мандати

Централната избирателна комисия ще обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание. Комисията ще даде заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица. Ще бъде обявен окончателният състав на парламента,..

публикувано на 11.04.21 в 08:20

1352 са новите случаи на коронавирус

1 352 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са близо 15 процента от направените общо 9 118 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Новите случаи в област Стара Загора са 27. Според тях в болници с коронавирус остават..

публикувано на 11.04.21 в 08:16

Акция по залесяване се провежда в Раднево

Акция по залесяване ще се проведе денс в Раднево. Тя е част от инициативата „Засаждаме бъдеще“, в която  Общината се е включила и е получила  дарение  2500 фиданки от фондация „Гората.бг“. Част от дарените фиданки ще бъдат засадени в района на Боровата..

публикувано на 10.04.21 в 09:33

2803 са новите случаи на коронавирус у нас, в област Стара Загора са 157

2803 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата, следват областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Новите случаи в..

публикувано на 10.04.21 в 09:25

Покана за обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от община Ямбол

Кметът на община Ямбол кани местната общност по смисъла на § 1, т. 19 от Закона за публичните финанси (ЗПубФ) - гражданите и юридическите лица, които имат регистрация, осъществяват дейност или ползват услуги на територията на община Ямбол, за..

публикувано на 09.04.21 в 19:11

Шестото издание на Маратон Стара Загора ще се проведе на 11 април

6-тото издание на „Маратон Стара Загора“ ще се проведе на 11 април от 9 часа. Старт-финала е пред сградата на Община Стара Загора. До момента има над 650 регистрирани участници, съобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора..

публикувано на 09.04.21 в 18:45
Община Сливен

Пет партии с мандат в Сливен, малко над 20% са гласували машинно в областта

Пет политически сили излъчват свои представители в 45 Народно събрание от избирателен район Сливен. Първата политическа сила в областта ГЕРБ получава право на двама на депутати. „БСП за България“, „Има такъв народ“, ДПС и обединение „Демократична..

публикувано на 09.04.21 в 17:25