Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на поета Веселин Ханчев в Стара Загора може отново да стане паметник на културата

По документи за родна къща на Ханчев е отбелязан друг имот, който е бил клиника на семейството- на ул. "Сава Силов" 41

4
Къщата на Веселин Ханчев-ул "Сава Силов" 39

Община Стара Загора ще отправи искане до Института за паметници на културата, да бъде възстановен статутът на къщата на поета Веселин Ханчев като паметник от местно значение. Това заяви за Радио Стара Загора Милена Желева – председател на Комисията по култура в Общинския съвет. В момента частният имот на улица „Сава Силов“ №39 се руши, а дворът му е обрасъл с храсти и дървета. От 1998 год. къщата е със свален статут като паметник на културата от местно значение.

Според официалните документи обаче, друга сграда в съседство, в която се помещава бившето заведение „Пегас“ на „Сава Силов“ №41, е заведена като родна къща на поета. Неговите родители са лекари и по спомени на роднини и очевидци този имот е функционирал като клиника на семейство Ханчеви. Милена Желева поясни, че е изпратила запитване до Института за паметници на културата, за да се провери, кога и защо е станало това объркване на къщите и по какви причини е свален статутът на действителния дом на Ханчев на „Сава Силов“ №39 през 98 година. Като общински съветник тя е сигнализирала зам.-кмета Янчо Калоянов за състоянието на сградата и Общината по Закона за устройство на територията би могла да задължи собствениците да почистят имота. Към момента не е издавано разрешително за строеж в рамките на парцела, но всяка подобна дейност трябва да се съгласува с РИМ- Стара Загора, защото съседните къщи са паметници- поясни още казуса Милена Желева. Мястото представлява  ансамбъл от три къщи, проектирани в началото на 20 век от известния старозагорски архитект Христо Димов.

Сериозен проблем пред опазването на културното наследство и старите къщи е липсата на публичен регистър на паметниците на културата от местно значение. Необходимо е спешно неговото дигитализиране и възможността за бърза проверка на всеки един обект и добавяне на нови. В Община Стара Загора предстои създаването на екип, който да огледа сегашните паметници и дори да набележи нови за подобен статут. Едно от предложенията е скулптурата на св. Георги в градската градина на Алана. „Трябва да бъдем доста по- гъвкави и бързи по отношение на културно историческото наследство и неговото опазване. С годините нови обекти придобиват качествата на паметници и ние трябва да ги защитим, за да не ги изгубим завинаги, както се случва с някои от старите къщи“- категорична е Милена Желева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково

Домуващите в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – село Малко Шарково, Община Болярово посрещнаха гостоприемно своите приятели от германския град Кьолн за поредна година. Секретарят на община Болярово Мария Чанева и директорът на дома Димитрина..

публикувано на 09.07.24 в 16:46

Една от главните улици в Болярово е изцяло с нов облик.

На финал  е изпълнението на етап едно от реконструкцията на ул. "Нико Пехливанов" в гр. Болярово, която включва цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. „Улица “Нико Пехливанов“ е една от най-дългите..

публикувано на 09.07.24 в 16:35

До 15 юли България аргументира пред ЕК отпускането на първите 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток"

Европейската комисия е изпратила 24 уточняващи въпроса, свързани с гласувания от парламента първи транш от 250млн.лв. за "Мини Марица-изток". До 15 юли българската държава следва да аргументира пред Брюксел отпускането на средствата, за да може..

публикувано на 09.07.24 в 14:21
Събаряне на незаконни постройки в кв. Лозенец, Стара Загора

Събарят 36 незаконни къщи по поречието на река Бедечка

36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., съобщи Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ в Община Стара..

публикувано на 09.07.24 в 14:16

Гости от Тибет посрещнаха в Казанлък

Гости от мистичен и далечен Тибет, посетиха кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Тибетска делегация, предвождана от Лобсанг Пунтсок-председател на Хималайската културна фондация, координатор на събитието, трима от най-приближените монаси на..

публикувано на 09.07.24 в 14:05

Касата и аптеките се договориха

Със задна дата, от 1 юли, аптеките ще получават 15% допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от Здравната каса. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от Касата. За това..

публикувано на 09.07.24 в 14:03

В РАО „Тракия“ обсъждат новата методика за такса смет

Зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева участва в годишната конференция на РАО „Тракия“, която се проведе на 8 и 9 юли в Поморие. Представителите на местната власт са дискутирали актуални теми от дневния ред на общините. Сред акцентите в..

публикувано на 09.07.24 в 13:16

Вдигат паметник на Иван Асен II за 800 години от битката при Клокотница

В Хасково създадоха инициативна група, която ще подготви честването на 800 години от битката при Клокотница и славната победа на цар Иван Асен II. Годишнината ще се изпълни през 2030 г., като идеята е през следващите пет години с различни прояви да..

публикувано на 09.07.24 в 12:31
Жителите на Стамболийски осветиха курбан за откриването на ремонтираната църква Св. Неделя

Какво обединява хората в хасковското село Стамболийски

Хасковското село Стамболийски е само няколко километра от областния град. До там води автобус на градския транспорт, но все още не се води квартал на областния град. Има 823 жители. И християни и мюсюлмани живеят заедно, тихо и спокойно. Говорят за..

публикувано на 09.07.24 в 12:28

Община Стара Загора налага санкции за тротинетки, които хвърчат по паркове и тротоари

Шест нарушения на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора са установени през първата юлска седмица . Всички те са свързани с управлението на индивидуални електрически превозни..

публикувано на 09.07.24 в 11:33