Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без промяна в изпитната програма за зрелостниците тази година

Снимка: БГНЕС

За държавните зрелостни изпити тази година няма да има промяна в изпитната програма, каза пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

От 5 до 18 март е времето, в което 12-окласниците трябва да подадат заявления за явяване на държавен зрелостен изпит. С него те правят избор на предмет, по който ще държат втори държавен зрелостен изпит.

Изпитите след 7-и клас няма да бъдат заедно с държавните зрелостни изпити, каза още тя. На 17 юни ще бъде изпитът по БЕЛ, на 19 юни - по математика, а на 21 юни – външно оценяване по чужд език, който е по желание.

Таня Михайлова посочи още, че през тази година ще има възможност да се явяват на национално външно оценяване с оглед кандидатстване в училищата след това и ученици, които са от чужда образователна система. До 10 януари те трябва да подадат заявления за явяване на този изпит в регионалните управления на образованието.

Заплатите във всички училища трябва да са увеличени от 1 януари, предвидени са средства за всички, категорична бе Михайлова в интервю за предаването „Преди всички“. Заявеното увеличение е не по-малко от 20%:

„Стартовата заплати за учителите, които започват за първи път в системата, ще бъде 920 лв. Увеличение ще има и за старшите и главните учители – съответно 955 лв. и 1005 лв. Заложени са 1065 лв. за зам.-директор и 1140 лв. за директор. Това са основните заплати. Предвидени са и средства за увеличение за придобита професионална квалификационна степен. За учителите, които водят документация, за втори час на класа, сумата е увеличена на 36 лв. Лекторският час е увеличен на 7,20 лв. Това са допълнителни плащания към заплатата на учителите. Отделени са и 36 млн., които ще бъдат разпределени за непедагогическия персонал“.

Михайлова подчерта, че е променено изискването за назначаване на психолози. Преди се изискваше 1 психолог в училище с над 400 ученици, сега броят на учениците е намален на 350.

Предвидените стъпки са изключително важни за привличането на мотивирани учители, добави още зам.-министърът:

„Увеличаването на заплатите е много важно за мотивацията на учителите, но тази професия е и призвание. През последната година се забелязва засилен интерес към учителската професия, на влизане и на млади колеги с нови идеи и амбиции. За да бъде ефективно и качествено образованието, не зависи всичко само от учителя, зависи и от учениците. Те също трябва да бъдат мотивирани. Качествената промяна става единствено и само чрез образование, само така можем да постигнем ефективни резултати в нашето общество“. Информация на БНР.


Още от категорията

Транспортират пострадалото в катастрофата дете в столичната болница "Пирогов"

Двугодишното дете, което пострада тежко при вчерашната катастрофа на АМ „Тракия“, е било транспортирано за лечение в „Пирогов“.  Състоянието му продължава да бъде критично.  Около 17:00ч. линейка е откарала детето от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“..

публикувано на 13.07.20 в 18:15

Тонове отпадъци са извадени при почистването на река Тунджа

Почистването на коритото на река Тунджа в Ямбол ще приключи до няколко дни. Премахнати са тонове отпадъци, наноси и саморасла растителност.  Предвижда се водата в почистения градски участък  да бъде пусната в края на юли, но срокът може да не бъде..

публикувано на 13.07.20 в 17:27

Продължава да бъде ограничено движението на АМ "Тракия" в района на тежката катастрофа

Към настоящия момент продължава да бъде ограничено движението в двете изпреварващи ленти, ляво и дясно платно на Автомагистрала „Тракия“ в района на пътния инцидент, при който загинаха петима души. Това съобщи за Радио Стара Загора директорът на..

публикувано на 13.07.20 в 17:20

Филм за живота на Вапцаров прожектират от 19 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Старозагорци ще могат да видят филма „Песен за човека“  от 19 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Творбата е  реализирана с изключително старозагорско участие. Сценарият и режисурата са на Петър Дойчев, а в ролята на поета  ще видим..

публикувано на 13.07.20 в 16:32
ГПЧЕ -

Обявиха първото класиране при седмокласниците, записванията са до 16

Днес бяха обявени резултатите от първото класиране на държавния план-прием за 8 клас за учебната 2020-2021 година. Записването също започна от днешния ден и ще продължи до 16 юли включително , съобщи в ефира на Радио Стара Загора Татяна Димитрова,..

публикувано на 13.07.20 в 15:23
Община Сливен

Два протеста в Сливен тази вечер

Два протеста на едно и също място са организирани в Сливен днес. Единият е под надслов „Махане с ръка пред общината." Той започва от 18.00 часа пред сградата на община Сливен. За по-късен час е насрочен вторият озаглавен „Протест срещу мафията" -..

публикувано на 13.07.20 в 14:54

Жители на Старозагорските бани разтревожени от незаконна сеч

Жителите на село Старозагорски минерални бани са разтревожени от сериозната сеч в гората, непосредствено след последните къщи на ул. „Пирин“. В почивните дни са били изсечени голям брой здрави дървета – дъб и бор. Работниците не са показали на хората..

публикувано на 13.07.20 в 14:47
УМБАЛ

Лекарите се борят за живота на пострадалото при катастрофата дете

Състоянието на детето, пострадало при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ вчера, остава тежко. Лекари се борят за живота му. Информация на Живко Иванов:

публикувано на 13.07.20 в 13:53
Радина Велчева , фондация „Искам бебе“

В община Павел Баня ще заработи програма за инвитро процедури

Много скоро в община Павел Баня ще заработи програма за инвитро процедури, това съобщи за Радио Стара Загора Радина Велчева, основател на фондация "Искам бебе" и обясни, че все по-чето получават обаждания от цялата страна - малки и големи общини за..

публикувано на 13.07.20 в 13:21

Ин витро програма ще заработи в Павел баня

Много скоро в община Павел баня ще заработи програма за ин витро процедури. Това съобщи за Радио Стара Загора Радина Велчева, Основател на фондация "Искам бебе". Неправителствената организация вече има подобни програми в близо 50 града в страната...

публикувано на 13.07.20 в 13:12