Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилищата в Стара Загора: По – високи цени и търсене

2
Снимка: Емил Енчев

Цените на недвижимите имоти вървят трайно нагоре в Стара Загора. Тенденцията към поскъпване на жилищата започна през 2017 година. Поне с 10% са скочили апартаментите оттогава в областния град. И през 2019 година трендът към покачване ще се запази. Нови 5% ръст прогнозира Димо Димов, собственик на водеща агенция за недвижими имоти. 
Интересът към града расте трайно през последните години. Все повече хора от Хасковския регион и по-малки населени места в Старозагорска област купуват имоти в Стара Загора.  В центъра на града апартаментите ново строителство варират между 600 – 1000 евро за кв. метър, а в кварталите – 350 – 400 евро за кв. метър. 
Започналото окрупняване на банковия сектор у нас дава възможност за продължаване на политиката на финансовите институции по предоставяне на ипотечни кредити с изгодна лихва. Вероятно тенденцията за ниски лихви и атрактивни оферти ще се запази и през 2019 година, което ще стимулира клиентите да влагат пари в недвижими имоти, смята Димов. 

СнимкаКъща извън града 
Все повече активно работещи хора бягат от градския шум. Някога Старозагорски бани и близките села бяха предпочитани за строителство на къщи. През последните години фокусът се измести към село Малка Верея.  Недалеч от Стара Загора се намира и друго атрактивно, според брокери, селце – Могилово. То предлага уикенд къщи, съчетани с красиви пасторални пейзажи, перфектна почивка сред природата и винен туризъм. 

Гараж в Стара Загора вече струва колкото двустаен в по-малък град 
Клиентите стават все по-взискателни. Покупката на апартамент е обвързана и с гараж. Затова и цените им стигат космически стойности. А причините са чисто пазарни – голямо търсене и малко предлагане. Местата за автомобили в идеалния център вече се пласират  между 15 - 19 хиляди евро.
Чуйте интервюто на Таня Балабанова с Димо Димов в приложените файлове:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

5-дневна музикална програма за деветото издание на Beerфеста в Стара Загора

Деветото издание на Beerфеста в Стара Загора наближава. 5-дневното събитие ще се проведе от 4 до 8 септември на поляната на парк Загорка в Стара Загора, съобщават от общинския пресцентър. Както всяка година, входът за фестивала е свободен. Beerфестът..

публикувано на 14.08.24 в 16:56

Близо 3500 дами с името Мария празнуват утре в община Стара Загора

3439 дами с настоящ адрес в община Стара Загора ще празнуват своя имен ден утре на един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Информацията бе предоставена днес от Отдел „Гражданско състояние“ в Община Стара Загора...

публикувано на 14.08.24 в 16:31
Делян Иванов

Ще ни известява ли BG - ALERT и в случаи на екстремни температури?

Възможно е обсегът на системата BG - ALERT да бъде разширен и да бъдат включени и предупреждения за екстремално горещо или студено време. Това каза за радио Стара Загора директорът на Правна в община Стара Загора Делян Иванов.   Към момента..

публикувано на 14.08.24 в 16:23

Зърнената реколта в Южна България отново е ниска заради неблагоприятните климатични условия

Тази година земеделците отново отбелязват лоша зърнена реколта в Южна България, каза за Радио Стара Загора зърнопроизводителят от община Гълъбово Антоний Делийски. Кооперацията му обработва 18 000 декара пшеница, царевица и слънчоглед. Топлата..

публикувано на 14.08.24 в 16:16

След повече от 15 години почистиха от плакати и афиши "Горната гъба“ в Стара Загора.

Емблематично място за споделяне на информация и определяне на срещи   - "Горната гъба" е част от градския пейзаж, но и от градската история.  Общинските служители дори използваха флекс, за да премахнат наслояванията от хартия и лепило...

публикувано на 14.08.24 в 16:12
НЧ

Девет читалища в Сливенско получават общинска субсидия

Общинска субсидия за близо 17 хиляди лева бе разпределена за финансиране на проектите на читалища в община Сливен. Това е вторияj транш от субсидирането на културните средища.  Общинската субсидия ще получат девет народни читалища. Според комисията..

публикувано на 14.08.24 в 15:59

В Хасково се проведе публично обсъждане на нов общ устройствен план

Публично обсъждане на Общ устройствен план на Община Хасково - фаза Предварителен проект и Доклад за Екологична оценка към него се проведе в зала „Хасково“. В обсъждането на стратегическия документ участваха кметът на Община Хасково Станислав..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Езерото в хасковския парк "Кенана" се дава на концесия

Община Хасково откри процедурата за определяне на концесионер за строителство, експлоатация и поддържане на обект – публична общинска собственост в местност Кенана за Обществен извънселищен горски парк. Пълният набор от документи и..

публикувано на 14.08.24 в 14:51

Ръст на жилищното строителство отбелязват в Сливен

Въведените в експлоатация новопостроените жилищни сгради в област Сливен през второто тримесечие на 2024 година се увеличават 4,2%, съобщават от Националния статистически институт.  Преобладаващата част от всички новопостроени жилища през второто..

публикувано на 14.08.24 в 14:24

Режим на водата в 25 селища на Ямболска област

В 25 населени места в Ямболска област е въведен режим на водата. Липсата на достатъчно валежи през последните години и амортизираната до крайност водопроводна мрежа са основните причини за налагането на ограниченията, съобщава кореспондентът ни Даниела..

публикувано на 14.08.24 в 14:15