Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бюджет от 5 милиона лева за Държавна опера Стара Загора

Снимка: operasz.bg

Държавна опера Стара Загора разполага с бюджет от 5 милиона лева за дейността на културната институция, съобщи директорът на операта Огнян Драганов.

Това е вторият по-големина бюджет за оперно-сценичен театър в страната, след Софийската опера с 12,5 милиона лева. През изминалия творчески сезон Старозагорската опера е представила 180 спектакъла -  148 са на старозагорска сцена, а останалите в други градове на страната. Задълженията на оперния театър от 540 хиляди лева са редуцирани под 100 000 лева, показва отчетът на Министерството на културата.

"През последните няколко години високохудожественият сценичен продукт на Старозагорската опера и балет получи високата оценката на специалистите от страната и чужбина", сподели Огнян Драганов. Нивото на операта в Стара Загора вече е съизмеримо с европейските оперни театри и амбицията на ръководството е продължаване и утвърждаване на тази тенденция.Още от категорията

В Ямбол продължава почистването на река Тунджа

В Ямбол продължава почистването на река Тунджа. Идеята е резервното корито на реката, което е в регулацията на града, да се превърне в линеен парк. До момента от растителността в коритото са разчистени над 2,5 км, като теренът е затревен и е..

публикувано на 23.03.23 в 18:53

Петима са обвинени в умишлено убийство след масовото сбиване в Казанлък, сред тях 16-годишен

Окръжната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинение за умишлено убийство на 5 лица, между които един непълнолетен на 16 години и една жена, във връзка с масовото сбиване на 20 март в центъра на Казанлък, съобщиха на брифинг окръжният прокурор Дичо..

публикувано на 23.03.23 в 17:56

Министерството на отбраната е отказало да прехвърли имоти на община Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев изрази разочарованието си от отказ на Министерството на отбраната да прехвърли безвъзмездно на Община Сливен имоти за изграждане на детски парк. Става дума за терени, които управлява министерството и на които Общината..

публикувано на 23.03.23 в 17:41

Билети за посещение на Зоопарка – вече и онлайн

Нова опция за закупуване на билети за посещение има Зоопаркът в Стара Загора. Нововъведението дава бърз и удобен начин за онлайн планиране на разходка в зоокъта, дом на животни от почти всички континенти. Услугата е достъпна през сайта на зооградината –..

публикувано на 23.03.23 в 17:31

Област Хасково кандидатства по проект за маршрут с най-голям туристически потенциал в трансграничния регион

Вр. И.Д. областен управител на област Хасково Мартин Узунов откри работна среща по повод обсъждане на предложенията за обособяване на 5 емблематични маршрута с най-голям туристически потенциал в областите Кърджали, Смолян и Хасково. Тя се проведе в..

публикувано на 23.03.23 в 17:27
ПГСАГ “Лубор Байер”, Стара Загора

43 ученици от професионални гимназии по строителство се състезават в Стара Загора

Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер“ в Стара Загора е домакин на регионалното състезание „Най-добър млад строител“ .  В него вземат участие отбори от 8 строителни гимназии от югоизточна България...

публикувано на 23.03.23 в 16:20

Младежкият център в Стара Загора с участие в първото събитие в рамките на националната кампания „Време за ъпдейт"

По покана на Програма "Развитие на човешките ресурси" към МТСП, ръководителят на ММЦ д-р Весела Марева и младежкият медиатор Пламена Тодорова взеха участие в първото мероприятие в рамките на Национална кампания "Време е за ъпдейт". Виртуалното събитие..

публикувано на 23.03.23 в 15:36

59 проверки в селкостопанския сектор са извършили от Инспекцията по труда

Засилени проверки сред работодателите и работниците в селското стопанство извършват от Инспекцията по труда в Стара Загора.  Най-честото нарушение в този сектор е работата без договор , коментира в предаването Час пик Йордан Йорданов от Инспекцията..

публикувано на 23.03.23 в 15:05

В Хасково откриват новия парк „10 Пехотен родопски полк"

На 26 март – Ден на 10 Пехотен родопски полк и Ден на Тракия, Община Хасково кани жителите и гостите на града на откриване на новия модерен парк на Хасково. Събитието ще се проведе пред монумента на Полка, превзел Одринската крепост и написал едни от..

публикувано на 23.03.23 в 15:01

Между 3 и 5 лева ще струва масовия козунак за Великден

Цената на масовия козунак за предстоящите великденски празници ще е между 3 лв. и 5 лв., прогнозира Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.  На пазара ще могат да се намерят..

публикувано на 23.03.23 в 13:54