Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорски адвокати не протестират срещу отчетите в ДАНС

Нямам информация за адвокати от Старозагорската колегия, заминали към София за участие в протеста, организиран във фейсбук от техни колеги, заради Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи пред Радио Стара Загора председателят на Адвокатската колегия Димо Димитров.
Новите разпоредби, които предизвикаха недоволството на юристи, изискват фирми, неправителствени организации и кметове да докладват официално на службите как ще обучават персонала си срещу пране на пари. Срокът за подаване на отчетите изтече в петък.

„На тази дата, 15 февруари, ръководството на Висшия адвокатски съвет се срещна с ръководството на ДАНС, за да изяснят действително ли и кои адвокати би следвало също да подават такива декларации. Моята информация, че на тази среща е уточнено, че единствено Висшият адвокатски съвет е длъжен да представи План за въвеждащо и продължаващо на адвокатите, адвокатските дружества, адвокатските сдружения и съответно колегиите“, обясни Димо Димитров.

Миналата сряда Старозагорската колегия на свой ред е разгледала въпроса дали следва да подаде в срок такъв план. „На съвет взехме категоричното решение, че не следва да подаваме такъв план“, каза председателят на колегията.

По думите му изискването за отчети пред ДАНС не е възможно да превърне адвокатите в доносници. „По Конституция адвокатурата е независима, самоуправляваща се и Законът за мерките срещу изпирането на пари не влияе на адвокатите“, каза още Димитров.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48
Снимката е илюстративна

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско, военна техника се включва в борбата

И днес продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Военни с тежка техника се включват в овладяването на огнената стихия. Към момента няма опасност огънят да засегне къщи и стопанства. Разпространението на пожара е овладяно,..

публикувано на 13.07.24 в 09:44

Ивайло Захариев гостува в "Лятно кино под звездите" в Стара Загора

Чудесна юлска вечер, българско кино с първия филм за спортни танци и безплатна прожекция с личното присъствие на нашумял актьор, щедро раздаващ автографи. Всичко това се оказа отново неочаквано добра комбинация за старозагорци. Тази вечер стотици от тях..

публикувано на 12.07.24 в 23:11
Снимката е илюстративна

Изгоряха къщи в село Срем и Горноселци в област Хасково, няма пострадали хора

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман проведе извънредна работна среща в областна администрация с главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев- и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар..

публикувано на 12.07.24 в 21:50
Снимката е илюстративна

Спряха огъня към елховските села Гранитово и Мелница

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители  В утрешния ден..

публикувано на 12.07.24 в 20:52
Снимката е илюстративна

Пожарът от Тополовградско се прехвърли край елховски села

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на тополовградското село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово,..

публикувано на 12.07.24 в 20:13