Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тръгва делото срещу Мария Гиздева за смъртта на Боньо Фаса, тя няма да се признае за виновна

| обновено на 22.02.19 в 09:52

Първото заседание по делото срещу 20-годишната Мария Гиздева за причиняване на смърт по непредпазливост на Богдан Динев, по-известен в града като Боньо Фаса, е насрочено за днес, 22 февруари, в Окръжен съд - Стара Загора.

Подсъдимата е обвинена в умишлено причиняване на тежка телесна повреда, вследствие на която е настъпила смъртта 62-годишния старозагорец в дома му на 25 юли. За това престъпление съдът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години. Срещу Мария Гиздева е повдигнато и обвинение за използване на чужд платежен инструмент – дебитната карта на загиналия. Според обвинителния акт, два дни след извършване на първото престъпление, тогава 18-годишната Мария е използвала дебитната карта на Боньо Фаса.

В утрото, след извършване на престъплението, Мария сама се предаде и обясни, че е била изнасилена от жертвата и го е наранила в опита си да се защити. Съдебно-медицинската експертиза, изготвена по-късно, обаче не доказа по безспорен начин, че момичето е било изнасилено. След протест на граждани в нейна подкрепа на 29 юли, тя бе освободена от ареста срещу парична гаранция от 500 лева.

На заседанието утре, което е разпоредително, ще стане ясно по какъв ред ще продължи делото. Подсъдимата и защитата й имат право да изберат дали то да се проведе по т. нар общ ред с разпит на всички свидетели и експерти, дали да се гледа по съкратената процедура, без да признават вина, или пък ще признаят вина.Ще бъде решено и дали процесът ще бъде разглеждан при закрити врата.

Какво споделиха пред Радио Стара Загора адвокатите на подсъдимата Мария - Валентин Димитров, и на дъщерята на жертвата - Станимир Ченалов, може да чуете в прикачените звукови файлове.
Още от категорията

Андрей Новаков: Ще бъда посредник на региона в Брюксел

„Европейската зелена сделка е на масата на преговорите. Немското председателство заяви, че сделката е в топ три на неговите приоритети. Което означава, че в следващите няколко месеца всички нейни параметри ще бъдат обсъждани и интересът на Стара Загора,..

публикувано на 05.06.20 в 18:44

Ръководствата на Тракийския университет и БСК обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора начело с ректора доц. д-р Добри Ярков и представители на Българската стопанска камара с председателя ѝ Радосвет Радев проведоха работна среща на територията на висшето учебно заведение,..

публикувано на 05.06.20 в 18:20
Стара Загора - Държавна опера

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора отново пред публика

След дългата принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, Държавна опера – Стара Загора възобновява творческата си дейност пред публика.  Операта ще стартира спектаклите си на открито на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ при 50% заетост..

публикувано на 05.06.20 в 15:54

Под 30 % е посещаемостта на детските градини в Ямбол

Под 30 процента от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Детските заведения на територията..

публикувано на 05.06.20 в 15:16
Парк

13 проекта се състезават в конкурса за многофункционална спортна зала

Проведе се първото закрито заседание на журито, оценяващо постъпилите 13 предложения в конкурса за идеен проект за изграждане на многофункционална спортна зала в старозагорския парк „Артилерийски“. Експертно жури с председател  проф. д-р инж. Иван Марков..

публикувано на 05.06.20 в 14:18
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Роза от 72 000 цвята ухае в Казанлък (снимки)

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза – символ на единството на всички жители на общината в една общност, която тачи и празнува своите традиции и във време на..

публикувано на 05.06.20 в 13:40

335 са подадените заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

Като успешна определи към момента програмата „60/40“ за регион  Стара Загора Любен Георгиев, директор на дирекция Бюро по труда – Стара Загора. 335 са подадените заявления до днес в дирекцията. Най-много -111 заявления са входирани през месец..

публикувано на 05.06.20 в 13:03

Мним банков служител измами възрастни жени

Две възрастни жени са били измамени от мъж, представил се за банков служител, съобщиха от полицията.    На 04.06.2020 г. във Второ РУ - Стара Загора са се явили две жени на 74 и на 79 години, които заявили, че на същата дата около 13:30 ч., след като..

публикувано на 05.06.20 в 12:30
“Алепу“

Протест в Созопол заради недовършения строеж в Алепу

Жителите на Созопол протестираха пред недовършения строеж в защитената местност Алепу . Протестиращите изразиха възмущението си от констатациите на контролните органи, че със строежа се укрепва свлачище при видими белези за строителството на жилищна..

публикувано на 05.06.20 в 10:44

Фондация "Болни от астма" с помощ от близо 7 000 лв. за жителите на община Тунджа

Фондация „Болни от астма“ е подпомогнала с храни, лекарства, консумативи, маски и дезинфектанти 160 семейсктва в община Тунджа по време на карантината. Семействата са на хора, страдащи от астма или в които и двамата съпрузи са безработни...

публикувано на 05.06.20 в 10:37