Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Градска библиотека "Пеньо Пенев" целогодишно е интересно

Автор на илюстрацията: Милена Радева

С нова енергия и вдъхновяващи идеи започна работа, през настоящата година, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. След получената престижна награда на Българската библиотечно-информационна асоциация „Библиотека на годината за 2017 година“, през миналата  книжовното средище е обслужило 23 329 потребители с 50 326 тома книги, което е с близо 200 тома повече спрямо 2017 година.

Положителната статистика допълват организираните от културната институция  68 прояви за година – представяне на книги и автори, изложби, работилници, инициативи за насърчаване на четенето, прожекции на филми, дискусии и много други. 

В интервю за Радио Стара Загора, директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, Петко Каневски заяви:


На въпроса „Кое прави библиотека "Пеньо Пенев" притегателно място за читатели от всички възрасти?" главният библиотекар Валентина Терзиева посочи програмите за деца и тийнейджъри, продълженото сътрудничеството със Софтуерния университет, безплатните курсове по начално програмиране,  училището за родители, основаните клубове по плетене и гобленарство, литературен клуб за тийнейджъри, обученията по програмиране с робота Финч и още много други разнообразни прояви, насочени към различните възрастови групи”. В интервю на Мила Маринова, Валентина Терзиева допълни, че една от най- новите изненади, предложена и осъществена от Тийн- съвета към библиотеката е "Среща на сляпо" с книга. В заемната за възрастни са предложени различни по жанр книги, опаковани с амбалажна хартия. Посланието на изненадата е: "Да не съдим за книгата по корицата, както и за човека по външния вид". Как читателите приемат това предизвикателство, чуйте в приложения звуков файл:




 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дизайнерските произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/ остават в ямболския Безистен до 20 септември

Поради големия интерес, изложбата „Произведения на дизайна“ с оригинални произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/, която гостува в Безистена в Ямбол, се удължава до 20 септември, съобщават от пресцентъра на общината . Близо..

публикувано на 15.08.24 в 15:09

23 млади оперни певци-тенори от различни националности ще се борят за приза „ГЛАСЪТ НА КАМЕН” в Стара Загора

Вторият международен конкурс за млади тенори "ГЛАСЪТ НА КАМЕН" стартира на 20 август от 13.00 часа , когато ще се тегли жребият за реда на участие на кандидатите и за избора на корепетитор, който ще им акомпанира в отделните турове на конкурса. След..

публикувано на 15.08.24 в 15:06

„Пепел от навици“ представя Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“

Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“ представя премиера на пиесата „Пепел от навици“ в Сливен, съобщи Габриел Пърев от трупата. Представлението е създадено за Международния ден на младежта с помощта на община Сливен и Младежки..

публикувано на 13.08.24 в 09:31
Академичен народен хор - Пловдив, диригент проф. Костадин Бураджиев.

Академичен народен хор – Пловдив с дебютен албум и международни успехи

Academic Folk Choir  е нов хоров състав, който неотдавна се появи на музикалната сцена у нас и вече се радва на успешни проекти в страната и чужбина. Основател и художествен ръководител на вокалната формация е изтъкнатият хоров диригент и..

публикувано на 12.08.24 в 19:16

"Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми"

По повод международния ден на младежта 12 август от 21:00 ч. сдружение "Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми" в Еко център "Зелена Европа" с. Средногорово, общ. Казанлък. Това каза за радио Стара Загора..

публикувано на 11.08.24 в 09:00

"Фестивал на комедията" ще усмихне старозагорци за трети път

Стара Загора е домакин за трета година на "Фестивал на комедията". Девет от най-популярните комедианти в България се събират на една сцена, за да празнуват заедно с публиката смеха. Мястото е Летен театър, а датата - 14 август, от 20:30 часа...

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

КУЛТУРЕН АФИШ 12 – 18 АВГУСТ Програма 12 август (понеделник) Животът във фермата:  Европа Директно Стара Загора гостува на Детски отдел; Програма  „Да пазим природата: в изумителното царство на растенията” :  Розите ;  Забавни занимания..

публикувано на 09.08.24 в 12:25

"Августиада 2024“ ще се проведе в Стара Загора от 27 до 29 септември

Поредното издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада 2024“ ще се проведе в Стара Загора от 27 до 29 септември. За поредна година жителите и гостите на Стара Загора ще се насладят на качествено вино, кулинарни изкушения,..

публикувано на 08.08.24 в 16:34

Богата културна програма и ремонти на основни сгради в Стара Загора

Тази вечер от 20 и 30 часа е последната от трите летни музикални вечери под звездите в Стара Загора . От ефира на Радио Стара Загора заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева покани жителите и гостите на града да посетят това събитие..

публикувано на 08.08.24 в 11:02

Храмовете в пограничните райони на област Ямбол представят от местно сдружение

Храмовете в пограничните райони на област Ямбол представят от местното сдружение „Шарена сол“ с проекта си „Християнски светини“. Чрез подробно заснемане и дигитализация те целят да съхранят знанието за близо 40 черкви и параклиси в граничещите с Турция..

публикувано на 07.08.24 в 15:05