Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хиляди се качиха на Шипка за 3 март

Десетки хиляди се изкачиха днес на Шипка, за да почетат загиналите за свободата на България. Студеното време, снегът и ледените пориви на вятъра не се оказаха пречка за хората да изкачат стъпалата до Паметника на свободата и да поднесат цветя навръх 3 март. Образува се и няколко-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на върха. Полицията организира и контролнопропусквателни пунктове и не допускаше качването на алкохол и оръжие към паметното място, както и на видимо нетрезви хора.

От ранни зори към върха се устремиха поклоници с цветя и трибагреник в ръка. Каба гайди също озвучиха Шипка, до върха стигна и 26-годишния колоездач Тодор Андреев. Той потегли на самотно пътешествие с велосипед от Берлин на 21 февруари, а целта му е да достигне историческия връх точно на 3 март навреме за тържествата. С изминаването на тези над 2000 км.  младежът, завършил художествената гимназия в Казанлък, почете загиналите за свободата на България.  За поред път от разстоянието от Казанлък до връх Шипка пеша измина ултрамаратонецът Ради Милев.

„Много млади хора има тази година, явно не сме такива неблагодарници“, каза учителят по физика и създателят на шампиони от олимпиади по физика и математика Теодосий Теодосиев, който също поднесе цветя на паметника. 

В подножието на Шипка беше отслужена панихида в памет на загиналите, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Честванията започнаха с рецитал от шестгодишния Никола Екимов на стиховете на Иван Вазов.

В поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата се включи и председателят на народното събрание Цвета Караянчева, присъстваха и областните управители на Стара Загора и Габрово, народни представители, включително лидерът на социалистите Корнелия Нинова и на партия „Воля“ Веселин Марешки. Евродепутати, кметове, заместник-министри и представители на посолствата на Русия и Беларус също уважиха тържествата.

На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден, заяви Цвета Караянчева в словото си по повод 141-ата годишнина от Освобождението на България. По думите й склонни сме да си представяме, че те са се родили велики, а не, че са били просто човеци, възвисили се до една велика саможертва.
Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен, е подчертала председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция и е припомни, че и тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, отбеляза председателят на Народното събрание. Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: "Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия" и от този завет не бива да отстъпваме никога, допълни Цвета Караянчева.
Председателят на парламента призова никога да не забравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя. Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война, посочи Цвета Караянчева.

Още от категорията

Армията и планински спасители се включват в обход за АЧС край Сливен

Областната епизоотична служба Сливен е поискала от министерство на отбраната и военнослужещи да се включат в обход на ПП „Сините камъни“ за установяване на мъртви диви прасета и дезинфекция на района. Това съобщи за Радио Стара Загора сливенският..

публикувано на 25.02.20 в 09:10

Извънредна сесия на ОбС свикват в Раднево заради болницата

От 2 години насам болницата в Раднево не може да заработи приходната си част – няма извършвани операции, няма заработка по здравна каса. Задълженията на лечебното заведение към НАП и други кредитори не могат да се погасят, докато не бъде назначен..

публикувано на 25.02.20 в 08:47
прохода

Частично заледени и обработени пътни настилки на проходите Шипка и Република тази сутрин

С ясно време, добра видимост и сухи пътни настилки започва днешния 25 февруари за водачите на моторни превозни средства на територията на старозагорска област. Само на двата високопланински прохода Шипка и Република, където температурите са..

публикувано на 25.02.20 в 07:35

Радневската болница е ощетена с близо 450 хил. лева, установи прокуратурата

Щети за близо 450 хил. лева са нанесени на радневската общинска болница „Д-р Димитър Чакмаков“. Това показват събраните до момента данни от разследването, което се води под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора спрямо длъжностни лица,..

публикувано на 24.02.20 в 18:29

Адвокати от Стара Загора: Висшият адвокатски съвет не спазва решенията на Общото събрание

За нов Закон за адвокатурата настояват делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната, което се проведе на 22 и 23-ти февруари в София. Със свое решение участниците свалиха доверието си от Висшия адвокатски съвет. От над 200 делегати,..

публикувано на 24.02.20 в 17:11

Сестри напускат болницата в Раднево

Отделението по травматология в Многопрофилната болница в Раднево  не работи,  в хирургията част от хората са в отпуск. Много от сестрите са напуснали, заради неясното положение и липсата на гаранция, че ще си получат заплатите. “Болницата ни..

публикувано на 24.02.20 в 16:02

Започна подаването на канидатстудентските документи за предварителните изпити в Тракийския университет

Започна подаването на канидатстудентските документи за предварителните изпити/тестове в Тракийски университет. Кандидатите ще имат възможност да се явят, както на предварителните изпити, така и на редовните, като за прием ще бъде избрана по-високата..

публикувано на 24.02.20 в 14:52

Расте напрежението сред специалистите по здравни грижи

Въпреки обсъжданите промени за регламент на частната практика на медицинските сестри и акушерки, и учредяването на Синдикат на българските  медицински сестри през декември миналата година,   напрежението сред специалистите по здравни грижи остава...

публикувано на 24.02.20 в 14:39

Сабята револвер на Стефан Караджа ще бъде показана на 3 март в музей "Етър"

Само на 3 март музей „Етър“ край Габрово показва на посетителите си сабята револвер на легендарния войвода Стефан Караджа . Сабята ще бъде изложена в Сакова къща, заедно със „Златното евангелие“ , дарено на жителите на опожарения Омуртаг..

публикувано на 24.02.20 в 14:18

Оповестиха данните за местата за настаняване в област Ямбол за декември 2019 г.

В област Ямбол са функционирали 19 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 372, а на леглата - 683. В сравнение с декември 2018 г. общият брой на местата за..

публикувано на 24.02.20 в 13:40