Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни изследвания на бъбреците провеждат в Стара Загора

Снимка: Архив

Над 12 % от населението в България има бъбречни проблеми или всеки осми българин страда от една или друга форма на бъбречно заболяване, сочи тревожната статистика. За 14-та поредна година страната ни се включва в отбелязването на Световния бъбречен ден. Всеки втори четвъртък на месец март е определен за ден, който насочва вниманието към здравето на бъбреците. Тази година глобалната кампания е под надслов: „Здрави бъбреци за всеки и навсякъде”. Акцент е превенцията на хроничната бъбречна недостатъчност, която причинява смъртта на 2.4 млн. души всяка година.

В интервю за Радио Стара Загора Д-р Ренета Койчева, водещ специалист  нефролог от Стара Загора изтъкна, че много от бъбречните заболявания дълго време могат да се развиват без симптоми, докато не настъпят сериозни усложнения. Затова препоръката към пациентите е редовно да си правят изследвания и профилактични консултации със специалист. 

Съвременната медицина лекува голяма част от заболяванията на бъбреците, уточни Д-р Койчева. Въпреки доброто ниво на лечение на пациентите с терминалната бъбречна недостатъчност, със заместваща хрониодиализа, по-ефективният метод е бъбречната трансплантация. За съжаление, в България  през последните години има проблеми в организацията на тази дейност, липсват и донори, което нарежда страната ни на едно от последните места в Европа, по брой трансплантации на милион души от населението. С цел превенция на бъбречните заболявания Българското дружество по нефрология и екип от специалисти - нефролози извършват в област Стара Загора мащабно скринингово проучване, което ще продължи до края на 2019 година. Д-р Ренета Койчева, която е част от екипа на проучването, уточни, че всеки желаещ може да направи безплатни консултации и изследвания за състоянието на бъбречната си функция.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" при 157 км

Заради катастрофа е затруднено движението по автомагистрала „Тракия“ в района на 157 км в посока София в района на село Оризово. По първоначална информация са се блъснали два автомобила, които са се забили в разделителната мантинела. Образувало се е..

публикувано на 25.08.24 в 13:50

Казанлък е етапен град от колоездачната обиколка на България

Днес започва 71-та Международна колоездачна обиколка на България. Провеждането ѝ ще се състои в пет етапа и ще приключи на 29 август. Финалът на втория етап- на 26 август, ще е в Казанлък. Въведена е и временна организация на движението,..

публикувано на 25.08.24 в 11:33

Здрава Каменова: Не сме безразлични

10 известни личности дадоха гласа си за каузата в България да бъде забранено отглеждането на телета в клетки. Актьорите Асен Блатечки, Здрава Каменова и Искра Донова, музикалните изпълнители Дивна, EVA и Ей Бо, и две дами от телевизионен риалити формат..

публикувано на 25.08.24 в 10:55

Предупреждение за горещини и днес

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик,..

публикувано на 25.08.24 в 09:55

Илияна Йотова припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата

В словото си вицепрезидентът припомни думите на Цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата преди 90 години. "Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври,а българското опълчение,родоначалника на нашата храбра..

публикувано на 24.08.24 в 12:24

Йотова: Главчев има възможност за втори път да осигури провеждането на честни и прозрачни избори

Димитър Главчев има шанс да състави втори служебен кабинет, който да осигури честни и прозрачни избори. Това заяви на връх „Шипка“ визепрезидентът Илияна Йотова.  Тя изрази надежда, че ще има ново правителство след няколко месеца. Йотова беше..

публикувано на 24.08.24 в 12:20

Симеон Сакскобургготски доведе внука си на "Шипка"

Симеон Сакскобургготски доведе внука си Симеон-Хасан на връх "Шипка" по случай 90 години от официалното откриване на Паметника на свободата и 147 години от Шипченската епопея.  "Това място е специално за мен. Причините да дойда са и патриотични и лични...

публикувано на 24.08.24 в 11:02
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Ограничения в движението заради честванията на 147 години от Шипченската епопея

От 9.00 до 15.00 часа днес се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“. Причината е програмата за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея...

публикувано на 24.08.24 в 09:29

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност,..

публикувано на 24.08.24 в 09:25

С мащабна възстановка отбелязват 147 години от Шипченската епопея

С мащабна възстановка на историческите сражения на Орлово гнездо днес ще бъдат отбелязани 147 години от Шипченската епопея.  Официалната част започва в 11 часа пред Паметника на свободата с церемония по поднасяне на венци и цветя, като се..

публикувано на 24.08.24 в 06:05