Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските специалисти отново излизат на протест

Веселина Петкова, мед. сестра

Утре медицински сестри и специалисти от цялата страна излизат за втори път през този месец на национален протест с искане за достойно заплащане на труда им. Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, подобряване условията на труд и регулиране на работно време. Много от сестрите полагат извънреден труд, който често не се заплаща или работят на няколко места. 
В Стара Загора протестът ще се проведе пред сградата на Общината в 15.00 часа. Очаква се в него да се включат около 300 медицински сестри, лаборанти, акушерки и рехабилитатори. Те се надяват да получат подкрепа и от пациентските организации, за да останат медицински специалисти в България.

С Веселина Петкова - една от медицинските сестри, която утре също ще бъде на протеста в защита на професията си, днес се срещна Елена Балабанова.

Чуйте повече от репортажа в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заради опит за убийство 22-годишен е с мярка "задържане под стража"

Състав на Старозагорския окръжен съд постанови най-тежката мярка - "задържане под стража" за 22 - годишен мъж, обвинен в опит за убийство на 34-годишен гражданин в Стара Загора.  Мярката е наложена по искане на Окръжна прокуратура.  Нападението срещу..

публикувано на 12.07.24 в 17:13

Заради пожари обявиха бедствено положение за общините Ивайловград и Тополовград

Със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман е въведено частично бедствено положение в региона. То е издадено за общините Ивайловград и Тополовград, където избухнаха пожари този следобед. Около 14.40 часа са възникнали два големи..

публикувано на 12.07.24 в 16:59

Община Стара Загора обявява търг за 73 имота

73 имота ще бъдат предложени на публичен търг с явно наддаване за продажба от Община Стара Загора. Търгът ще се проведе на 24 юли 2024 г., сряда, в зала № 1 на общината, на бул. „Цар Симеон Велики" № 107. Началната тръжна цена на обектите варира в..

публикувано на 12.07.24 в 16:50

Сливен има нова зелена пешеходна алея

Зелена пешеходна алея позната като „Алея на розите" вече свързва двата най-големи парка в Сливен – Градската градина и парк „Юнак". Община Сливен започна изпълнението на пилотния проект за адаптация към изменението на климата в края на октомври 2023..

публикувано на 12.07.24 в 16:33
снимка: Стоян Радев

Възрожденски къщи в Жеравна тънат в разруха

В Жеравна човек се връща назад в ония времена на желание и стремеж на българина да даде покаже, че с трудолюбието си може да направи добър дом за живеене на своята фамилия.  Архитектурният резерват навърши 60 години от създаването си този месец. През..

публикувано на 12.07.24 в 16:14
гл. инп. Асен Йодранов

Синтетична дрога прати старозагорски деца в болница

За два случая на тийнейджъри , стигнали до болница , заради употреба на забранения синтетичен канабиноид , съобщи в предаването "Час Пик" Асен Йорданов, началник на Криминалната полиция в града. 17-годишните деца са постъпили в спешния център..

публикувано на 12.07.24 в 16:08

Хората и структурите в Хасковско са объркани от случващото се в ДПС

Сътресенията в ДПС продължават – втори депутат напусна парламентарната група днес. Това е хасковският народен представител Мюмюн Мюмюн. Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече изключените и напусналите групата на движението са 24...

публикувано на 12.07.24 в 14:38

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането,..

публикувано на 12.07.24 в 14:09

Поставят още камери за гарантиране на реда в община Павел баня

Саниране на сградата на Полицейския участък в Павел баня, възможностите за видеонаблюдение и опазване на обществения ред обсъдиха на среща кметът на община Павел баня Иса Бесоолу и началникът на Районно управление на МВР - Казанлък главен инспектор..

публикувано на 12.07.24 в 14:06

Моторист блъсна пешеходка в Стара Загора

62-годишна жена е с опасност за живота , след като мотор я блъска на кръговото кръстовище на площад „Берое“ в Стара Загора, съобщават от полицията. Инцидентът е станал на 11-и юни около 17:30 ч. в началото на ул. „Августа Траяна“, докато..

публикувано на 12.07.24 в 12:45