Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внук довършва делото на баба си

Яни Ташев

След дългогодишна сага за изграждането на паметник на загиналите във войните шейновци, проектът за него е на път да се осъществи. Идеята е възникнала още през 40-те години на миналия век, когато тогавашното Министерство на войната е отпуснало 150 златни лева, които изчезват след 9 септември 1944г.

През 2007г. местната жителка Янка Ташева възражда идеята и учредява Инициативен комитет, но проектът се оказва твърде скъп и събирането на необходимата документация е отложено.

За родолюбивата кауза шейновец е продал единствената си нива, за да се включи в събирането на средства за монумента.

Дванайсет години по-късно внукът на Ташева – Яни Ташев продължава инициативата на баба си и успява да издири имената на 115 шейновци, загинали във войните и да организира подписка от жителите на селото.

С години Яни Ташев издирва имената в Държавния военно-исторически архив Велико Търново, в местната черква от два списъка - единият заличен във времето, в ГРАО и Исторически музей Казанлък.

Към настоящия момент има изготвен нов идеен проект за паметник, с по-малки размери, който вече е одобрен.

Според предварителни изчисления паметникът ще струва 20 000лв, като средствата ще се събират от дарения, каза за Радио Стара Загора Яне Ташев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Дарителска сметка:

Титуляр: Яни Иванов Ташев

BIC UNCRBGSF

IBAN сметка: BG18UNCR70001523229643




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда,..

публикувано на 23.04.24 в 12:56

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление..

публикувано на 23.04.24 в 12:41
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в..

публикувано на 23.04.24 в 12:23

Стара Загора може да е част от проектите за обновяване на Украйна

Надявам се Стара Загора да прояви интерес към участие в големия украинско-български бизнес форум, който се провежда на 25 април в София едновременно присъствено и онлайн . Поканата отправи в Община Стара Загора заместник-посланикът на Украйна у нас Анна..

публикувано на 23.04.24 в 12:04

Благотворителен базар за живот без насилие

Базар, в помощ на пострадалите от насилие , ще се проведе в Стара Загора. На него всеки може да донесе стари вещи, да постави дарителска цена, а събраните средства ще бъдат за хората, пострадали от домашно насилие. 43 жени, трима мъже и четири..

публикувано на 23.04.24 в 11:53

Митрополит Киприан ще дирижира "Стабат Матер" за втори път

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер" от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в старозагорската опера.  Това съобщиха от Старозагорската  митрополия. Солистите Емилия Терзиева/сопран/,..

публикувано на 23.04.24 в 11:31

За шофиране с 3,24 промила алкохол в кръвта мъж ще търпи ефективно наказание

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, по силата на което обвиняемият Ю. Х., на 54 години, ще търпи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Съдът го лиши и от правото да управлява моторно превозно..

публикувано на 23.04.24 в 11:27

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща..

публикувано на 23.04.24 в 11:01

Община Твърдица приключва проект за услуги за уязвими ромски общности

Проектът „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Твърдица“ има за цел да предостави подкрепа на децата от уязвими групи, включително и от ромските общности от 0 до 6 години и техните семейства. В програмата му са заложени..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Повече от 40 лв. за козунак е търговска измама

Всяка цена над 40 лева за брой козунак е абсолютна търговска измама. Няма категория био козунак в целия ЕС , нека потребителите не се лъжат и стават жертва на производители и търговци, които им искат по 200 лева за козунак. Това заяви в ефира на..

публикувано на 23.04.24 в 09:44