Празниците за 24 май в Сливен започнаха с поклон пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци

Снимка: Община Сливен

С празнично шествие на всички училища и филиали на университети в Сливен бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянска писменост. Десетки ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието, което бе предвождано от мажоретни състави и военна духова музика. Официалната церемония по издигането на националния флаг се състоя на площад „Хаджи Димитър“. 

По традиция учениците от сливенските гимназии поднесоха венец от цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.  В празничното си слово кметът Стефан Радев подчерта голямата отговорност на учителите, да научат и възпитат учениците си в българските и европейски ценности.

"На днешния ден искам да благодаря и на всички, които работят за съхраняването на културно-историческото наследство – нашата култура, нашата история, която като с невидима нишка ни свързва където и да се намираме по света, прави ни българи, прави ни народ. Живеем в динамични времена на бързи промени. Затова и толкова по-голяма е отговорността на хората, посветили се на духовността младите да имат ясен ориентир и да споделят българските и европейските ценности. Защото те не са даденост. Подложени са но голяма атака, на множество фалшиви новини, на език на омразата, на създаване на много разделителни линии в Европа. Искам да ви уверя, че като кмет на една от най-големите общини в България, Сливен, винаги ще защитавам българските и европейските ценности, на мир, демокрация, на свобода на личността, на уважение на човешкото достойнство, върховенство на закона. Ще подкрепям всяка инициатива, която се гради на знанието, науката, образованието, културата, за да пребъдем във времето, за да звучи винаги великия химн на Стоян Михайловски „Върви, народен възродени, към светла бъднина върви!“. Пожелавам ви здраве и много вяра в утрешния ден. Честит Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Честит 24 май, Сливен!“, каза в словото си кметът Стефан Радев. 

На централния площад „Хаджи Димитър“ проявите по случай 24-май продължиха с концерт на Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. 


Още от категорията

Завишени нива на фосфор и азот в река Сазлийка са отчели екоескпертите

След сигналите за наличие на измряла риба и подозрение за замърсяване на река Сазлийка в района на село Ракитница, експерти от РИОСВ- Стара Загора са извършили необходимите проверки, които са показали завишени нива на фосфор и азот след точката на..

публикувано на 11.12.19 в 16:46

Демонстрираха възможностите на модернизирана бойна машина за пехотата(СНИМКИ)

На полигона край старозагорското село Змеево бе извършена демонстрация на модернизирана сухопътна бойна техника БМП – 1. На представянето присъстваха зам.-министъра на отбраната Анатоли Величков и командира на Втора Тунджанска механизирана бригада..

публикувано на 11.12.19 в 16:15

Възпитаници на ГПЧЕ "Ромен Ролан" със спектакъл в подкрепа на "Българската Коледа"

Приказният спектакъл “Философският свят на приказките“, в подкрепа на инициативата „Българската Коледа“, ще представят на 12 декември от 19,30 часа на сцената на Държавен куклен театър в Стара Загора учениците от театралната работилница на ГПЧЕ“ Ромен..

публикувано на 11.12.19 в 15:59

Стартира процедурата за избор на изпълнител на "Светът на траките" в Казанлък

Вече стартира процедурата по избор на изпълнител на отделните части от проекта за атракцион „Светът на траките“ в Казанлък, каза зам.-кметът на Казанлък  Лилия Цонкова. Вече са обявени две от обществените поръчки за възстановяване и опазване на..

публикувано на 11.12.19 в 15:53

Живко Тодоров: Разчитам, че партиите в ОбС могат да носят отговорност и в тежки моменти

" Кой може да твърди, че, ако има общинска фирма за чистота, тя ще бъде с по-ниски разходи ? Ако направим такова общинско дружество, ще трябва да дотираме всичко в него, ще трябва да закупим машини и техника, да назначим работници, да провеждаме обществени..

публикувано на 11.12.19 в 15:42

4505 са издадените безплатни винетки за общините Стара Загора и Опан за 2019 г.

4505 е броят на издадените безплатни винетни стикери през 2019 година за общините Стара Загора и Опан, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Павлина Делчева, директор дирекция „Социално подпомагане“ Стара Загора. Очаква се броят им да достигне..

публикувано на 11.12.19 в 14:41

ОДБХ-Стара Загора е проверила 64 търговски обекта, предлагащи риба и рибни продукти

Проверки в 64 търговски обекта, предлагащи риба и рибни продукти, са извършили служителите на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Радка Манолова от агенцията. Анализът на..

публикувано на 11.12.19 в 14:20

"Българската Коледа" дари апаратура за Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Домът за медико-социални грижи за деца в Стара Загора за втора поредна година е сред подпомогнатите институции в страната, които получиха нова апаратура в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Тази година „Дом Майка и дете“, както е..

публикувано на 11.12.19 в 14:10

Групата на "БСП за България" няма да подкрепи увеличаване на такса смет за 2020 година в Стара Загора

Групата общински съветници от „БСП за България“ в общинския съвет на Стара Загора няма да подкрепи предложението на кмета Живко Тодоров за увеличаване на такса смет през следващата 2020 година, заяви в ефира на Радио Стара Загора Галина Господинова,..

публикувано на 11.12.19 в 09:56

Терапевтичният център „Светулка” провежда благотворителна Коледна кампания

Терапевтичният център „Светулка” провежда благотворителна Коледна кампания за безплатни логопедични консултации през целия месец декември. „Коледа, сбъдни мечтата ми!” е посланието на декемврийската кампания, а в нея участват деца, родители,..

публикувано на 11.12.19 в 08:05