Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Живко Тодоров и Магдалена Ралчева откриха "Златната липа 2019"

Седмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ 2019 бе открито тази вечер в залата на Държавна опера Стара Загора. Над 50 филма от 26 държави са включени в програмата. За пет дни сред аромата на липи европейското кино намери своя дом в Стара Загора. Зрителите ще могат да видят качествена извадка от случилото на европейската кино сцена през последните две години, а също и най-интересното от българското кино.

„Добре дошли! Пожелавам на всички прекрасен престой в Стара Загора. Вчера тук имаше буря, но винаги след бурята има слънце и хубаво време. Нека настроението Ви да бъде слънчево и да се радвате на този уникален седми фестивал. Призовавам публиката да бъде активна, да бъде пълна тази зала и да се радвате на киноизкуството, защото в днешно време духовността и подкрепата на културата са много важни“, каза при откриването кметът Живко Тодоров. 

„Този фестивал винаги е очаквано и вълнуващо събитие. Най-големият успех е, че през тези седем години успяхме да провокираме и да възродим интереса към европейското кино. Отдайте се на магията му“, призова Магдалена Ралчева, директор на фестивала. Тя благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за подкрепата, която оказват на фестивала.

На крака и с бурни аплодисменти хората залата посрещнаха полския актьор Ян Енглерт, който тази година е специален гост на „Златната липа“, на фона на снимки от участието му във филма „Осъдени души“ на Въло Радев от далечната 1975 г. Поколения българи го помнят и обичат от знаковата му роля на отец Ередия.

Ян Енглерт получи специалната награда „Златна липа 2019“ за цялостен принос в киното. Той е роден през 1943 г. във Варшава и е сред най-изявените полски актьори, режисьори и театрални педагози. На 14-годишна възраст дебютира във филма на Анджей Вайда „Канал“. През 1964 г. завършва Националната Академия по драматично изкуство „Александър Зелеврович” във Варшава, непосредствено след това постъпва в Съвременния театър. Изпълнител е на над 100 филмови и театрални роли, за които получава множество престижни награди, а в това число и наградата за ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев „Осъдени души“. През т.г. Ян Енглерт бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

„Аз съм жив, щом ме помните значи съм жив“, развълнувано сподели актьорът на български език. Той разказа, че има много приятели в България покрай филма. Разказа и историята на "Голямото прецакване (1992) един от най-известните филми с негово участие, чиято прожекция последва след откриването.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарът край Дълбоки още не е потушен

Главният път Стара Загора - Нова Загора при разклона за село Дълбоки е затворен и движението се пренасочва през с. Оряховица. Това съобщиха жители на село Дълбоки, където по-рано днес избухна пожар.  4 екипа на пожараната, служители на горското стопанство..

публикувано на 30.07.24 в 16:59

Утре изтича срокът да се декларират и плащат дължими данъци за второто тримесечие на 2024 г.

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Отново пожар край село Дълбоки

Пожар възникна този следобед край старозагорското село Дълбоки. Сигналът за огъня е подаден малко след 15.00 часа, съобщиха от противопожарната служба в Стара Загора. От там уточниха, че горят сухи треви в южния край на селото, но няма опасност за..

публикувано на 30.07.24 в 16:06

Седем медала от Сеул за старозагорските математици

С общо седем медала ще се завърнат старозагорските млади математици от състезанието Азия оупън, съобщи във фейсбук профила си математикът Любомир Любенов.    "Днес в Сеул приключва азиатският математически маратон.  Предстои церемонията по награждаване..

публикувано на 30.07.24 в 15:00
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

Продължава оборудването на фургоните във Воден

Продължава оборудването на фургоните, осигурени за най - тежко засегнатите от пожарите в крайграничната община Болярово. До момента са поставени 18 жилищни контейнери в селата Воден и Крайново. Не във всички фургони, в момента живеят пострадали от..

публикувано на 30.07.24 в 14:31
Обвиняемият Георги Георгиев.

Съдът пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районен съд - Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара..

публикувано на 30.07.24 в 14:05
Снимка: Христо Христов

Димитровградското село Воден помага на боляровското село Воден

Акция в помощ на пострадалите при пожара в болярското село Воден организираха жителите на димитровградското село Воден. Микробус с пакети от първа необходимост, замина днес. Организатори на благотворителната акция са читалищните дейци от НЧ „Пробуда..

публикувано на 30.07.24 в 13:47

На фона на политическите трусове, България е в добро номинално икономическо състояние

На фона на нестабилната политическа обстановка – България е все още в добро номинално икономическо състояние, заяви за Радио Стара Загора икономистът Даниел Василев. По думите му по последни данни страната ни е  около средата на Европа по растеж,..

публикувано на 30.07.24 в 13:17

Дебора не се яви на поредното дело срещу Георги Георгиев

Дебора Михайлова не се яви на днешния процес в Пловдивския районен съд срещу обвинения за извършено върху нея насилие Георги Георгиев.  Момичето от Стара Загора е представлявана само от нейните адвокати.  Поредното заседание  на делото е фокусирано върху..

публикувано на 30.07.24 в 13:15
експ. зала ИМ

Повече посещения на музеите и театрите в областта

Значителен ръст на посещенията на музеи и театри в региона показват сравнителните данни, отчетени от Териториално статистическо бюро – Югоизток Стара Загора за 2023 година спрямо предходната 2022 г.    Към 31.12.2023 г. в област Стара Загора действат 13..

публикувано на 30.07.24 в 11:47