Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха албума „Културно историческо наследство на Стара Загора“

Новото издание „Културно историческо наследство на Стара Загора“ представиха снощи в Зала 33 на Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора.

„Излизането на всяка нова книга е събитие за региона или града. Тази книга беше нужна отдавна на Стара Загора и стана факт с финансовата помощ на Община Стара Загора и Ротари  клуб“, каза при представянето Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Съставители на каталога са Петър Калчев и Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора, с авторски текстове участват доц. д-р Евгения Иванова, д-р Мариана Минкова и ас. Мария Камишева. Снимките са на фотографа Цветан Четъшки, редактор на изданието е Петър Драгиев, а преводач на английски е Катя Колева.

В първата част на книгата е представен Регионалния исторически музей и находките в него от създаването му до наши дни. Над 200 000 са движимите културни ценности, които се съхраняват в музейните сбирки. Богато илюстрираният албум показва артефакти от Праистория, Античност, Възраждане до наши дни.

Директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев припомни, че подобно, издание е имало през 1999 г., но отдавна е изчерпано. „Желанието ни беше да покажем  всички онези творби, които хората възприемат като културно наследство“, обясни проф. Добрев. Той разказа за създаването на галерията и ролята на именития старозагорски художник Антон Митов, за да я има. В новото издание са показани 50 произведения, които маркират различни периоди- от иконописта през 17-ти век  до наши дни. Има картини на колоси в живописта като Антон Митов, Атанас Михов, Иван Мърквичка ( портретът на Христина Морфова), Васил Маринов, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров и др., както и най-нови произведения от участниците в квадриналето „Митовете и легендите на моя народ“.

„От името на цялата старозагорска общественост искам да изкажем нашата благодарност на съставителите Петър Калчев и Марин Добрев. В книгата е търсен съвременния ефект. Много е полезно, когато я отвориш  да си възстановиш знанията за някои от картините или артефактите. Имаме едно прекрасно издание, което с гордост можем да показваме на гостите на града“, обобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Ние като народ се гордеем с културно историческото си наследство. Искахме да направим нещо, което да остане като добра следа в нашия град“, каза Нейчо Нейчев, президент на Ротари клуб Стара Загора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кой кой е около двете фракции на ДПС в региона

Лятото си отива, но жегата в България, поне в политическо отношение, остава. Втора седмица вече въпросът след разкола в ДПС кой и как ще участва в седмите поред извънредни парламетарни избори, броди из България.  Към неяснотите около регистрацията..

публикувано на 04.09.24 в 17:57

Утре празнуват носителите на имената Захари и Елисавета

53-ма представители на силния пол, носители на името Захари и с настоящ адрес в община Стара Загора, ще празнуват своя имен ден утре, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.  На 5 септември църквата почита паметта на Св. пророк Захарий и Св...

публикувано на 04.09.24 в 16:56

Изграждат ново кръстовище на околовръстния път в Казанлък

Започна изграждането на ново кръстовище на Подбалканския път в района на околовръстното шосе на Казанлък. То трябва да позволи по-добра и безопасна свързаност на района около Индустриалната зона и селата южно от Града на розите. Заместник-кметът..

публикувано на 04.09.24 в 16:53

Задържаха двама мъже за хулиганство и отправяне на обиди спрямо полицейски служители

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми двама мъже  - на 34 г., и 33 г., за това, че на 02/03 септември 2024г. в гр. Гълъбово, обл. Стара Загора, в съучастие помежду си, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения..

публикувано на 04.09.24 в 15:57

Старозагорският куклен театър открива с премиера новия творчески сезон

Новият творчески сезон на Старозагорския куклен театър започва с премиерата на „Рибарят и златната рибка“.  Режисьорът Цвети Пеняшки е създал сценичен вариант на класическата приказка  по текстовете на Александър Пушкин и Братя Грим, който много..

публикувано на 04.09.24 в 15:50

Горски педагози учат децата да опазват горите

Горски педагози от „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен участват в 18-тия Европейски Конгрес по горска педагогика, чийто домакин тази година е България. Събитието се провежда от 2 до 5 септември на територията на Учебно-опитно горско..

публикувано на 04.09.24 в 15:46
Проф. Николай Овчаров

Олтар за кървави жертвоприношения откриха при разкопки на Перперикон

Два олтара са били открити при проучвателни дейности, които протичат в мегалитното светилище Перперикон. Един от тях по всяка вероятност е бил използван за кървави жертвоприношения. Находката е установена преди броени дни, култовото съоръжение е..

публикувано на 04.09.24 в 15:39

Засилен контрол по пътищата в Старозагорско

Съвместна специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол" се проведе днес на път I-5, околовръстен на Стара Загора. В нея взеха участие служители от ОДМВР-Стара Загора, ИА „Автомобилна администрация“, Агенция„Пътна инфраструктура“,..

публикувано на 04.09.24 в 15:37

Десетки старозагорци поискаха достъп до електронното си здравно досие

Информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве се провежда от днес в редица областни градове на страната. Целта е да се разясни как всеки човек може да получи улеснен персонализиран достъп и възможностите,..

публикувано на 04.09.24 в 14:35
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Основната цел пред коалиция ПП-ДБ е да си върне доверието на над 100 хиляди избиратели

Основните приоритети след продължаването на коалиционното споразумение между „Да, България“ и останалите партньори в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, решението за което беше взето на Националния съвет вчера, са връщане на..

публикувано на 04.09.24 в 14:20